CARTEA ”I-AU BATUT LA 11 METRI”

Daniel Timofte mi-a declarat ca "daca as fi avut o racheta la dispozitie, sa dispar de pe lumea asta, n-as fi stat pe ganduri. Mi-am smuls parul din cap", legat de penaltyul ratat la Genoa, in 1990. Multi alti internationali, printre care marcatorul de pe coperta, Duckadam, mi s-au destainuit in legatura cu loviturile de departajare...

„I-au bătut la 11 metri : loviturile de departajare – agonie şi extaz” a fost editată în 2007 de SC Fotbal Vest SRL şi e pe rafturi în librăriile timişorene. Am vizionat înregistrări ale unor meciuri decise la penaltyuri, am vorbit cu jucători, antrenori, oficiali şi arbitri implicaţi în asemenea dispute, am alcătuit o bază de date şi, după aproape cinci ani, cartea e pe piaţă.

În fotografia de pe copertă – se putea oare altfel? – Helmuth Duckadam, dar nu în poartă, ci executând un penalty într-un joc de Cupa României, Steaua – Progresul, disputat la puţine zile după „noaptea de la Sevilla”. Între coperţi, Paul Cazan a rememorat triumful Sportului Studenţesc în dauna lui Brondby, în noiembrie 1987, în Cupa UEFA: 3-0 la penaltyuri. Iar în poarta danezilor era Peter Schmeichel. Helmuth Duckadam şi Marius Lăcătuş au povestit despre victoria contra Barcelonei: 2-0 la penaltyuri. Silviu Lung, Iosif Rotariu şi Daniel Timofte s-au referit la meciul România – Irlanda din optimile Coppei del Mondo 1990, tranşat de insulari cu 5-4, după 0-0 timp de 120 de minute. Dan Petrescu mi-a vorbit despre duelul României cu Suedia, în sferturile World Cup 1994, câştigat de scandinavi. Sorin Cârţu, Silviu Lung şi Octavian Popescu au derulat filmul meciurilor Universităţii Craiova decise la penaltyuri în cupele europene. Tot Cârţu, cândva antrenor al Rapidului, a rememorat finala Cupei României pierdută la lovituri de departajare în faţa Petrolului, Adrian Stoicov şi profesorul Ion V. Ionescu referindu-se la prima finală de Cupă decisă la penaltyuri: Poli – Steaua 1-1 şi 2-3 (l.d.) în 1992. Gheorghe Mulţescu, printre executanţi în primul meci din fotbalul românesc încheiat la penaltyuri, în 28 iunie 1972, între Jiul şi Dinamo, a făcut un istoric al implicării sale peste ani în asemenea jocuri. În fine, arbitrul Ioan Igna, „central” la sfertul de finală Franţa – Brazilia, încheiat la penaltyuri în Mexico 1986, şi fostul portar Walter Zenga, aflat între buturi în asemenea memorabile prilejuri, s-au referit la partide internaţionale.

Interlocutorii mei, TVR şi alte publicaţii şi biblioteci locale care mi-au pus la dispoziţie înregistrări, fotografii şi materiale de arhivă, şi săptămânalul regional Fotbal Vest, fără de care „I-au bătut la 11 metri” ar fi rămas doar un manuscris prăfuit pe raft, cu toţii şi-au adus contribuţia şi merită un mare şi sincer mulţumesc. Cartea are 210 pagini şi se găseşte în librării şi la sediul Fotbal Vest, în Timişoara.

2 răspunsuri to “CARTEA ”I-AU BATUT LA 11 METRI””

  1. Vio Says:

    Va salut! As dori sa stiu daca aceasta carte se gaseste doar in Timisoara? Pentru ca eu sunt din Bucuresti si as dori sa o achizitionez! Multumesc anticipat pentru raspuns!

  2. soulofarunner Says:

    Salut! Cartea se gaseste intr-adevar doar in Timisoara dar poate fi obtinuta de la redactia ziarului Fotbal vest, http://www.fotbalvest.ro

Lasă un comentariu