MARATOANELE MELE

Cine ma citeste cu regularitate, afla si pe unde-mi zburda paşii. Doar traseele difera insa gândurile din timpul curselor rămân aceleaşi, nealterate. Sunt trăirile alergătorului de cursă lungă. De aici şi numele meu de utilizator: soulofarunner. Suflet de alergător…

Tagmei noastre i s-a dedicat recent si un slagar, Marathon Man, de pe albumul Stellify al „geniului din Manchester”, de-acum legendarul Ian Brown, solist fost in The Stone Roses… Ii fredonez refrenul „I’m the Marathon Man / Catch me if you can / I’m the Marathon Man / With the whole world in my hand…”  

Am fost întrebat de colegi de club sau alţi amatori ai alergărilor de cursă lungă ce gândesc când alerg. Imi număr binecuvântările. Mă bucur de fiecare clipă, de libertatea ce o ofera savoarea unui minunat hobby, motivându-mă pozitiv, in cazul unui concurs, cu tot ceea ce înseamnă atmosfera sa. Pur si simplu îmi place să alerg, ceea ce ajuta mult la maraton, si nu disper că am parcurs „doar” 18 kilometri şi mai am peste 24 până la linia de sosire.

In plus, am mare noroc sa fiu dedicat inclusiv unei probe atletice al carei titlu olimpic este detinut de o romanca, admirabila Constantina Dita. Ori sa ma lansez tocmai in Maratonul Clasic la focul de pistol al unei legende a disciplinei, lusitana Rosa Motta…

Haruki Murakami a explicat mai detaliat, intr-o carte, de ce alearga si ce „rumega” in timpul antrenamentelor si curselor… http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-243-297–8908-0,00.html

Am si eu povestea mea, incluzand gândurile din timpul maratonului atenian, unul cu o profunda conotatie istorica, în materialul publicat pe www.sport365.ro:

http://www.sport365.ro/Pe_urmele_soldatului_antic-n41017.html.

Invariabil, ca la orice cursa de fond, indiferent de timpul inregistrat si locul ocupat, trecerea liniei de sosire este rasplatita cu o medalie. Parte a unei amintiri de neuitat. La Atena avea sa fie prima majora, dupa ani buni in care ma multumisem doar sa ma antrenez pentru intretinerea conditiei fizice, iar altele i-au urmat.

Recent am contorizat la bord, in ceva mai mult de 9 luni, nu mai putin decat cinci maratoane, carora li s-au interpus curse pe distante mai scurte. De la 3 kilometri la cinci, de la „Handicapul” de 6,97 kilometri la clasicele pe 10.000 metri, de la 10 mile, adica putin mai mult decat 16 kilometri, la semimaratonul de 21 kilometri si ceva.

La Edinburgh am inregistrat pe 42,195 metri timpul de 3 ore si 20 minute, apoi la Wroclaw am alergat maratonul in 3 ore si 15 minute, la Timisoara am sosit in trei ore si 29 minute, la Dublin in 3 ore si 56 minute iar la Barcelona in 3:18:56.

Privind in trecut, ma refer la un sezon de referinta intre cele in care m-am dedicat „fondului”, si anume anul 2007, pe care l-am început cu o cursă de 10 kilometri, New Year s Day 10K, găzduită în dimineata de Anul Nou la ora 10, in Hyde Park, de clubul Serpentine RC, ale cărui culori roşu-galben le reprezint, mai ales pentru ca l-am încheiat cu Athens Classic Marathon, cursa clasică de maraton de la Marathonas până pe pista arenei Panathenaic din centrul Atenei.

Acolo, într-un stadion reconstruit pe fundaţii romane în vederea găzduirii Jocurilor Olimpice din 1896, la 3 ore, 27 de minute şi 43 de secunde de la startul cursei, puneam punct unui an presărat cu numeroase participări, printre care şi la Semimaratonul Dracula, din oraşul meu natal, Timişoara, unde imi băteam recordul în proba disputată pe peste 21 de kilometri: o oră, 28 minute şi 51 secunde. Timp pe care aveam sa-l imbunatatesc in 2009, la Leeds…

La puţine minute după încheierea maratonului Atenei, întrebând o participantă care trecuse linia de sosire cu câteva minute înaintea mea ce-şi propune de la anul sportiv 2008, englezoaica mi-a pomenit de existenţa unui maraton în memoria eroicului Dorando Pietri, învingător moral al probei la J.O. din 1908, organizate la Londra, dar care a fost descalificat şi deposedat de medalia câştigătorului în urma contestaţiei americanului sosit pe locul doi, pentru a fi fost ajutat şi susţinut pe ultimii metri ai celor 42,195 kilometri. Un maraton pentru Pietri, unde altundeva decât în Italia. „21-a Maratona d’Italia memorial Enzo Ferrari”, de la 12 octombrie 2008, va aniversa centenarul maratonului lui Dorando Pietri din 24 iulie 1908, de la Londra. Cursa centenară, în memoria lui Pietri, va avea startul la Maranello, va „tăia” oraşul Modena, sfârşind la Carpi. „Nu sunt învingătorul maratonului ci, aşa cum zic englezii, sunt cel care a câştigat şi a pierdut victoria„, scria Pietri în Corriere della Sera în 30 iulie ’08. Pentru mulţi comentatori sportivi, non-victoria italianului rămâne „cel mai faimos episod din istoria jocurilor moderne„.

Fidipide, purtătorul veştii victoriei în Războaiele Persane, a generat prin cursa sa solitară de la Marathonas la Atena ceea ce avea ulterior să devină, peste mai bine de două milenii, distanţa alergării denumite maraton, de peste 42 de kilometri. Michael Breal, un istoric francez, însoţindu-l pe Baronul de Coubertin în Grecia în vederea punerii la punct a Olimpiadei inaugurale din 1896, i-a sugerat introducerea în programul jocurilor a unei alergări de la Marathonas în Atena, care să respecte pe cât posibil traseul parcurs de Filipide. Aşa avea să se nască Maratonul… La începuturi, în 1896, învingător olimpic a fost Spiridon Louis, un păstor, cu timpul de 2:58:50.

Marathon Certificate

Numărul de concurs, sau „bibul„, în dialectul alergătorilor, programul oficial al maratonului, medalia cu efigia iniţiatorului Georgios Lambrakis, ASICS şi diploma certificat ce confirmă timpul de 3:27:43 şi locul 409 la general, 377 la masculin şi 133 la categoria mea de vârstă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: