Spre Ucraina de la „Level 42”?

În editorialul ŞUTURI ÎN ZID, publicat în Fotbal Vest, am amintit de abordarea de pe o poziţie mai şubredă a preliminariilor CE2012 de către „tricolori”…

A fi într-o grupă cu Belarus, Albania şi Luxemburg nu poate stârni decât amintiri plăcute. Cu 18 puncte de furnicuţă în dauna acestora, România se califica la EURO 2008 înaintea Olandei, sfârşind en fanfare cu un 6-1 contra Shqiperiei.

A fi însă în Grupa D cu aceleaşi trei mai modeste adversare nu mai garantează azi nimic, după o şocantă campanie de Mondial naufragiată pe 5 şi o ultimă poziţie prinsă într-a doua urnă valorică a tragerii la sorţi de la Varşovia, cu doar 92 sutimi în faţa Israelului.

Preliminariile UEFA EURO 2012 au debutat miercurea trecută la Tallinn, cu Estonia – Insulele Faroe 2-1, iar senzaţia e că  „tricolorii”, răpuşi de turci cu 2-0, sunt nepregătiţi şi pentru acest cel mai scurt drum spre turneul final de peste graniţă, din Ucraina dar şi Polonia, mai scurt şi graţie celor doar 10 jocuri din <D>.

Mă îndoiesc că la anul, în octombrie, România va avea de bifat o formalitate cu aceeaşi Albania, la Tirana, aşa cum punea punct în noiembrie 2007, şi asta şi pentru că locul 2 nu mai este acum suficient pentru o calificare directă. Doar dacă eşti cea mai bună a doua clasată din cele 9 grupe! Cât despre baraje, mai bine nu.

Criteriul de calificare te forţează să câştigi grupa şi n-ar fi doar faptul că noul selecţioner al „Cocoşului Galic”, Laurent Blanc, e cu mai bine de 3 ani mai mare decât Lucescu Jr., dar ambiţiosul ex-fundaş cu 97 selecţii e capabil să pună lucrurile la punct. 

Desigur, n-are Răzvan nici o vină că e prea tânăr şi necopt pentru asemenea mare pălărie, rezervată mai degrabă unor seniori bătând spre retragere, cum s-a văzut nu doar pe băncile finalistelor Mondialului, fiind vorba de o alegere federală pe baza încetăţenitului nepotism românesc, dar la asemenea investitură nu-i de jelit a mirare după război. Ci e vorba de un deznodământ previzibil.

Şansa României ar fi fost ca F.F.F. să mai muşte la fel de rău ca şi cu Domenech. Dar cum repetarea unei asemenea farse era descalificantă, francezii l-au ales pe triumfătorul din 2009 în Ligue 1 cu Girondins, schimbând astfel radical datele problemei. Un proaspăt sfertfinalist de Champions League cu Bordeaux, elevat la naţională la nici 45 ani, dar flămând nevoie mare să cureţe ograda Hexagonului, Blanc îl aşteaptă în 9 octombrie pe un dublu câştigător în poarta Rapidului al Cupei României şi-atât.

Dar repet, FRF l-a aruncat pe Jr. leilor, iar rezultatul s-a văzut pe Maracana belgrădeană, aşa încât e doar o chestiune de iresponsabilitate opţională federală. E ca şi cum te-ai mira că Filarmonica falsează sub bagheta unui june aspirant. Iar cum peştele de la cap se-mpute, suflarea noastră fotbalistică poate găsi vinovaţii anticipabilului rateu în aceleaşi birouri care au gestionat şi alunecarea pe locul 42 în dubioasa ierarhie FIFA. „Level 42”, adică nivelul 42, e numele rockerilor englezi fondaţi în ´79 şi numărul etajelor unui înalt turn londonez…

Optimiştii pot reaminti că România s-a calificat înaintea Franţei la EURO ´96 dar pe vremea aia încă se trăgeau de păr roadele generaţiei ce-a scos „tricolorii” în lume în deceniul X. Diferenţa e ca de la cer la pământ iar momentul reîntâlnirii cu leul rănit e mai neprielnic ca niciodată, chit că Blanc, cu 6 debutanţi, a fost învins cu 2-1 la Oslo după ce Ben Arfa deschisese scorul după pauză. Chiar vor ieşi Raţ & Co. iar neînvinşi din alte 180 de minute cu „Cocoşul galic”?

Iar după scufundarea sub Austria, ce-a luat României 4 puncte, şi Lituania, cu acel 0-3 la debut, aş zice că locul 2, în faţa unor Bosnia şi Herzegovina ori Belarus, ar constitui o revenire onorabilă, ba chiar lăudabilă. Deşi bosniecii au obţinut ultimul loc în urna a treia valorică doar în baza calificării din oficiu a gazdelor Ucraina şi Polonia, anunţându-se deci drept cel mai accesibil adversar posibil, este însă plauzibil ca România să se chinuie din nou cum a fost cazul cu austriecii, asta şi prin prisma eşecurilor din acest an cu naţionale din zonă… 0-2 cu Israel, 2-3 în Ucraina, 0-1 cu Macedonia.

N-am nici o satisfacţie din „bucuria de a-l vedea pe cel de lângă noi eşuând”, cum preciza selecţionerul Lucescu referitor la răstălmăcirile cu „lumea a treia”, ci iau ca punct de reper ultimul joc oficial de calibru, cel din Serbia, şi nu „apa rece” cu Honduras, pentru a estima că întoarcerea la Piatra Neamţ, unde încheiam contra feroezilor săltând de la doar 9 puncte şi numai 9 goluri, în vederea debutului din 3 septembrie cu Albania, urmat la doar 4 zile de deplasarea în Belarus, anunţă o toamnă mai dificilă decât pare. Şase puncte? Să fim fericiţi! Şase au strâns cele două în amicalurile de miercuri…

Păi cu cine? Lobonţ, Tamaş, Chivu, Raţ, Rădoi şi Cociş par a alcătui noua osatură, cu Deac, Ghioane, Marica, Daniel Niculae şi Bilaşco prin preajmă, cel puţin prin prisma testelor din 2010. Nu prea încurajator, nu-i aşa? Zău, ca aerul ar fi o reevaluare radicală a priorităţilor, pentru ca mai mulţi şi mai valoroşi Tamaş să răsară. Cum? Cu răbdare.

De exemplu mi-a păsat mai mult zilele trecute de iniţiativa privată a Academiei lui Gheorghe Hagi de a găzdui Talent Cup, sub 17 ani, cu Barcelona, Real şi Galatasaray, plus Cupa Stelelor Estului, sub 15 ani, cu Galatasaray, Partizan Belgrad, Dinamo Moscova, Dinamo Kiew, Academia de Fotbal „Ferenc Puscas”, Levski Sofia şi Legia Varşovia, decât de eronat canalizatul interes naţional spre amicalul din Turcia. Iar penaltiurile în direct de la jocul Academia Hagi – Galata au fost mai atractive decât opintelile lui Dănănae…

 Aşa inutilă şi degeaba cum ţi-e Divizia C cu vreo sută de cluburi din propria ogradă, pe măsură e şi imaginea ta FRF-ule în lume prin „naţionala” lui Răzvan. Chiar e de compătimit că-şi risipeşte cariera…

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: