Traficul londonez dă o bandă rutieră Olimpiadei 2012

Ar mai fi doi ani până la startul Jocurilor Olimpice de la Londra şi iată că „familia olimpică” a obţinut o mare victorie prin decizia de a îi fi repartizată o bandă exclusivă în aglomeratul trafic din capitală, sportivi, mass-media, greţoase VIPuri ori oficiali având dreptul să folosească pentru sine anumite tronsoane de drum.

Zona Isle of Dogs a districtului financiar Canary Wharf din Docklands e precedentul proiect major de dezvoltare urbană din Londra, tot în estul capitalei, urmând să fie zonă de trecere spre Satul Olimpic, dinspre reşedinţa oficială CIO din centru, de pe Park Lane, atât pentru banda specială cât şi în maratoanele Olimpiadei. Vederea, de pe Greenwich la Meridianul 0...

Circulaţia londoneză e şi-aşa gâtuită de tradiţia de a rezerva banda de lângă trotuar exclusiv autobuzelor roşii ale transportului în comun, plus taximetrelor şi bicicletelor, aşa încât o altă concesie făcută acum Comitetului Internaţional Olimpic va îngreuna şi mai mult viaţa localnicilor. Cel mai bine ar fi să-şi ia o vacanţă de vară pe timpul Jocurilor Olimpice.

Pe aceeaşi temă, probele de maraton, marş, ciclism şi triatlon, care prin excelenţă se desfăşoară în spaţii publice, şi pe drumuri ale tuturora, ar putea fi reprogramate în zile de sâmbătă ori duminică, pentru a nu bloca peste săptămână rutina zilnică londoneză, atât de dependentă în plan logistic, economic şi financiar de arterele metropolei. Nu toate probele vor putea fi însă reprogramate sau mutate în locuri mai puţin aglomerate, aşa încât se anunţă un coşmar organizatoric, mai ales în condiţiile în care asemenea probe nu „au intrare”, participarea publicului fiind liberă, de pe margini.

Noul Stadion Olimpic, a cărui pistă a fost inaugurată şi testată de Michael Johnson, o fi el de înalte standarde, pentru care au furnicărit inclusiv constructori români, iar parcul olimpic din estul în general degradat al Londrei o avea avantajul spaţiilor largi, mai puţin congestionate, însă capitala britanică drept locaţie modernă a Jocurilor este mult prea aglomerată şi inconvenabilă.

Iar prin concesia făcută C.I.O. se crează o segregaţie evidentă şi periculoasă în spaţiul public între purtătorii de ecusoane şi omul de rând, cu atât mai nedreaptă cu cât pentru respectivele artere, cu tot cu întreţinerea lor permanentă, au plătit doar localnicii, şi nu o caravană ce campează pentru o lună, în toată gloria sa, şi apoi lasă în urmă papelitos duse de vânt.

Dar acestea sunt zorile Noii Ordini Mondiale, cu o falie creată între privilegiaţi şi restul majorităţii, decizia fiind de natură a obişnui omul de rând cu ideea restrângerii drepturilor şi posibilităţilor sale. Totul pentru Marea Afacere, totul pentru Profit şi Imagine, totul pentru Corporatism, cât mai puţin, incremental dar cert, pentru „turmă”. Vine ca Expresul Japonez, doar că nu-l vedem noi, lipiţi cu nasul de ecrane PC, iPod, iPhone, GPS şi alte satanisme. „i” de la persoana întâi singular, nu de la „noi”. Trist dar adevărat. 

De fapt tendinţele exclusiviste şi dictatoriale, restricitive şi patronante ale C.I.O. sunt la fel de terorizante şi „ceauşiste” ca ale „verişoarelor” din lumea de exemplu a fotbalului, a finanţelor, a armamentului şi economiei de război, şi în general a imperialismului-corporatist de tip neo-liberal anglo-saxon.

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Un răspuns to “Traficul londonez dă o bandă rutieră Olimpiadei 2012”

  1. Cosmin Says:

    ai uitat sa spui ca pe langa oficiali, vip-uri, sportivi etc. + locuitorii londrei vor mai veni si fanii, suporterii din alte tari… si in acele momente chiar nu as vrea sa locuiesc in londra:)) mai ales sa am o varsta asa, mai inaintata…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: