Înaintea „Let`s do it, Romania!”, de Ziua de Curăţenie Naţională

Un ditamai tomberonul, cu mesajul "Păstraţi Curăţenia", nu ţine loc de educaţie, civilizaţie şi bun simţ...

Undeva, în sud-vestul României, o ghenă de gunoi amplasată la şosea, înconjurată din păcate de nenumărate mizerii. Un clişeu care spune totul, o imagine standard a văilor şi locurilor călcate de oameni, murdărite însă de resturile rămase în urmă. E chiar atât de greu aruncatul la coş?

Ei bine, pe 25 septembrie, când cu Ziua Naţională de Curăţenie, cei 200.000 voluntari vor avea o groază de treabă pe teritoriul unei Românii asaltate de gunoiul aruncat în voie peste ani. Strângerea deşeurilor, curăţenia de toamnă, e mai mult decât binevenită.

Dar de ce „Let`s Do It Romania!” şi nu oricum altcumva, până chiar şi „Hai s-o facem, români”!? Peste tot, de la numele ansamblurilor imobilare şi până la cele ale diverselor produse ori reclame publicitare, lecţii de limba engleză. De ce nu ne exprimăm în limba maternă, mai ales în asemenea acţiuni sau iniţiative majore? Ne e ruşine de limba română în propria noastră ţară sau e mai „cool” s-o dăm pe engleză!? Din contră, mi se pare foarte… uncool, să zic aşa. Ne furăm singuri căciula, fără să ne dăm seama, la fel de mult cum greşim îngropându-ne sub gunoaiele ignoranţei noastre…

N-ar fi nevoie de asemenea zile, o dată pe an, dacă am avea conduită civică în celelalte 364 de zile, şi am arunca în coşurile amplasate din banii noştri, ai contribuabililor. O chestie ce nu mai ţine de incompetenţa, aroganţa şi nepotismul castei conducătoare, politice, influente. Cum ne întreţinem locurile, aşa le avem.

Anunțuri

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: