Acum 10 ani, Petrescu si Zola marcau de Pasti pe Old Trafford

Aceeasi competitie, prima liga engleza, acelasi for, The Premier League, alt calendar competitional. De-a lungul deceniilor, fotbalul insular a avut obiceiul de a organiza doua etape de campionat in perioada Pastelui, cu grosul jocurilor sambata si lunea. Inainte si dupa Duminica Mare. Cam la fel era schitat programul si in jurul Craciunului, cu meciuri de Boxing Day, 26 decembrie.

Nu e cazul de asta data. E drept, e mare meci mare sambata la amiaza la Old Trafford, United – Chelsea, intre campioana si vicecampioana, intr-un derby al primelor clasate, insa runda de sambata si duminica nu ofera un bis si luni, o alta etapa, ca pe vremuri… Ca de exemplu acum 10 ani, in lunea Pastilor din 24 aprilie, cand „bisul” includea acelasi United – Chelsea.

Ei bine, de cativa ani, a doua zi de Pasti a fost stearsa din calendarul competitional, poate si datorita inghesuirii la mijlocul aceleiasi saptamani a partidelor din eurocupe. In 2007 s-a intamplat ultima oara ca lunea sa fie una fotbalistica, 6 jocuri ale etapei avand loc in 9 aprilie.

Cu inca un an inainte, in 2005-2006, s-au disputat cate sapte jocuri in 15 si 17 aprilie, Lampard marcand atat intr-un 2-0 la Bolton cat si pe Stamford Bridge, 48 de ore mai tarziu, intr-un 3-0 cu Everton, puncte care consolidau postura lui Chelsea de viitoare campioana, cu un avans de opt puncte, in fata unei United care atunci remiza alb acasa in uvertura etapelor de Pasti, cu Sunderland, in vinerea de 14 aprilie.

Iar acum zece ani de exemplu, intr-un sezon inceput de Manchester United din postura de detinatoare a triplei Champions League – Premier League – F.A. Cup, si pe cand traditia celor doua etape de Pasti era inca bine inradacinata, Dan Petrescu si Gianfranco Zola marcau pentru Chelsea pe Old Trafford, in deplasarea de luni, in minutele 22 si 36, intorcand rezultatul dupa ce Dwight Yorke deschidea scorul in minutul 10. Bucuria „albastrilor” n-avea insa sa dureze, Solskjaer egaland in minutul 40 iar acelasi Yorke semnand victoria cu 3-2 a „Diavolilor rosii”, la mijlocul mitanului secund.

Remarcabil, cu doua zile inainte, sambata, in vreme ce United era desprinsa cu 3-0 deja dupa 29 de minute, la Southampton, inclusiv prin reusitele lui Beckham si acelasi Solskjaer, Chelsea de exemplu doar remiza acasa, 1-1 cu Boro, dupa ce Poyet inscrisese in minutul 10. Cu alte cuvinte, in doar 48 de ore „Diavolii rosii” au strans 6 puncte, comparativ cu unul al „albastrilor”. In acele vremuri, rundele de Pasti puteau altera cursul sezonului, puteau schimba soarta lucrurilor. De altfel, United avea sa incheie in 2000 cu un avans de 18 puncte fata de Arsenal.

Intr-un fel, marcatorul de-altadata, Zola, e probabil usurat ca ai sai „Ciocanari” n-au de bisat si intr-a doua zi de Pasti, asta judecand dupa reclamatia belicoasa emanata de la Upton Park, in directia concitadinilor de la Fulham, „vinovati” nevoie mare ca abilul Roy Hodgson si-ar fi menajat 5 titulari in deplasarea la Hull, o adversara directa a visiniilor italianului in lupta pentru salvare. Ei bine, „Cabanierii” au facut minuni cu un lot restrans, a se citi un sirag de 16 jocuri in Europa League, si orice manager chibzuit ar fi abordat jocul tur cu Wolfsburg, din sferturile de finala in premiera atinse de alb-negri, luand in calcul recuperarea jucatorilor sai.

Fulham navigheaza la mijlocul clasamentului fie si cu „distractia” europeana pe cap, pe cand West Ham n-are suflu de jocuri la 48 ore distanta, cum o dovedea de Boxing Day, cand era pamantie la Spurs, intr-un 2-0 fara comentarii.

Totusi, la cat e de stufos calendarul competitional al ligilor inferioare, cu 46 runde, traditia etapelor de sambata si luni, la Pasti, e mentinuta mai mult de nevoie. Deci luni se va merge totusi pe stadioane in Albion…

Anunțuri

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: