Ziua 140. Petrescu, acolo unde renastea Pasarea Phoenix

Multi chibiti au pierit pe altarul jocului rege. Se intampla in saptamanile imediat urmatoare carnagiului de pe Heysel si avea sa aibe un impact semnificativ in procesul de regenerare al arenelor de fotbal din Albion.

11 mai 1985 nu era o zi ca oricare alta pentru Bradford City si fanii ei. Cu totii erau stransi pe Valley Parade pentru a sarbatori castigarea ligii a treia si promovarea, intr-un joc cu caracter academic, impotriva lui Lincoln City. Caramiziu-portocalii au primit trofeul castigatoarei, capitanul Peter Jackson l-a ridicat triumfator si apoi s-a facut turul de onoare. „Valea Paradei”, acolo, in Yorkshire-ul industrial si cu problemele sale interetnice, mocnind la flacara mica, era in mare sarbatoare.

Totul s-a transformat insa intr-o cumplita tragedie, spre pauza, cand un muc de tigara ori un pachet de chibrituri a fost „scanteia” ce a declansat incendiul. Cocktaiul din paharul de polistiren, starnit de vant, a facut scrum vechea tribuna de lemn a „Paradei”, 56 de spectatori murind arsi de vii si peste 250 fiind raniti. O zi neagra nu doar pentru Bradford si Yorkshire, ci pentru intreg fotbalul englez. Aveau sa treaca 4 ani si, tot intr-o primavara, carnagiul de pe Hillsborough din Sheffield, tot in Yorkshire, demara operatia de reconstructie a arenelor din Albion.

Au trecut 24 de ani de la incendiul de pe Valley Parade si multe s-au mai intamplat pentru Bradford. Echipa a ajuns si in elita din Premier League, l-a achizitionat si pe Dan Petrescu in tentativa de a se mentine, spectatorii au savurat victorii chiar si in dauna lui Liverpool din tribunele betonate ale reconstruitei „Parade” iar finalmente, covarsit de salarii mari si costuri peste marimei plapumei, clubul a facut cale intoarsa, pana in liga a patra.

Unde se va chinui pentru inca un sezon, ex-internationalul scotian Stuart McCall, roscovanul de la mijloc, nereusind sa-i urce pe „cocosi” nici macar la baraj. Dar McCall, ani buni la mijloc si pentru Bradford City, si altii ca el, cu City in suflet, se strang in fiecare 11 mai, laolalta cu familiile si prietenii victimelor, intr-o zi cernita pentru comunitatea locala.

In Bradford traiul nu e usor si 11 mai ’85 l-a facut cu atat mai aspru. Totusi, Valley Parade a renascut sub o forma betonata iar City a mentinut flacara aprinsa, chiar si in liga a patra. Clubul trece prin vremuri grele, ca intreaga urbe, dar o a doua renastere este ultima speranta a localnicilor.

Remember 11 mai ’85. Una dintre zilele insangerate ale fotbalului…

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: