Ziua 125. Maratonul Londrei, editia a 29-a

N-a fost sa fie nici in acest an pentru romanca „americanca”. A castigat aurul olimpic la Beijing si mereu a reusit curse foarte bune la Londra, insa Constantina Dita n-a triumfat nici la actuala editie a maratonului din capitala britanica, Flora London Marathon. Malurile Tamisei nu-i poarta noroc.

In schimb favorita Irina Mikitenko a confirmat previziunile, castigand pe The Mall in doua ore, 22 minute si 11 secunde, fiind urmata la un minut si o secunda de favorita localnicilor, surprinzatoarea Mara Yamauchi, care s-a tinut scai de germanca de origine cazaca pana cu 7 kilometri inaintea finalului. Mikitenko isi pastreaza astfel medalia invingatoarei, adjudecata anul trecut la Londra, in vreme ce Yamauchi, originara din Oxford dar traind in Japonia, si-a imbunatatit performantele recente, intre care locurile 6 la acelasi maraton londonez, in anul 2007, respectiv la J.O. de la Beijing. Reusind curse mai bune atat in China cat si la Londra, acum in absenta Paulei Radcliffe, recordmana mondiala a probei feminine, Yamauchi devine pe nesimtite maratonista numarul unu a britanicilor. O modificare a balantei de forte…

Pe podium a urcat si rusoaica Liliya Shobukhova, luandu-i fata tinerei chinezoaice Chunxiu Zhou, care s-a remarcat si la Beijing. Trioul Mikitenko – Yamauchi – Zhou a impus un ritm bun inca din startul cursei, caruia Constantina nu i-a tinut pasul.

Tot un trio a dus trena si in elita masculina, campionul olimpic din China, kenyanul de 22 ani Samuel Wanjiru, stabilind un nou record al maratonului Londrei, cu doua ore, cinci minute si noua secunde. Ritmul celor trei a marcat Flora London Marathon drept al 7-lea maraton din toate timpurile ca timp de sosire al invingatorului. A fost o cursa foarte rapida, cei 3 stabilind recorduri personale!

Wanjiru, sosit al doilea anul trecut, la doar 9 secunde dupa favoritul Martin Lel, care insa s-a retras inaintea startului, datorita unei accidentari la sold suferite la ultimul antrenament, s-a „luptat” pe aproape 30 de kilometri cu Tsegay Kebede, din Etiopia, medaliat cu bronz la maratonul Jocurilor Olimpice, si care a sosit pe The Mall al doilea, in 2h05:20, respectiv cu marocanul Jaouad Gharib, „argintul” J.O. 2008, ce a incheiat pe locul 3, in 2h05:27. In absenta lui Lel, e clar cine domina elita masculina la maratoane…

Interesant este ca recordul mondial stabilit anul trecut la Berlin de Haile Gebrselassie, in 2h03:59, a fost oarecum in pericol, conform ritmului rapid impus de tripleta pe prima portiune  a cursei, in estul Londrei. Spre final, Wanjiru a iesit din lupta pentru doborarea recordului mondial insa a triumfat pe sol britanic.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: