Ziua 94. Mai o luna… Dita in fata destinului

Duminica 26 aprilie e ziua cursei Flora London Marathon. Cu exact o luna inainte, cert e ca favorita gazdelor, Paula Radcliffe, a declarat forfait datorita unei noi accidentari, iar Constantina Tomescu Dita se va prezenta la start din fericita postura de campioana olimpica. Insa si fara Radcliffe, romanca de 39 ani se va intrece cu cele mai iuti maratoniste, dupa cum a remarcat si Dave Bedford, directorul concursului: „Chiar si fara Paula, plutonul de elita in intrecerea feminina este unul dintre cele mai puternice pe care l-am avut vreodata la Londra si sunt sigur ca intrecerea va fi un superb spectacol”.

Zilele acestea, in cotidianul londonez gratuit thelondonpaper, distribuit celor care utilizeaza transportul in comun din metropola, in sectiunea sportiva a fost inserat un articol cu fotografia Constantinei din Maratonul de la Beijing, mentionand postura sa de campioana olimpica en-titre cu care abordeaza cursa londoneza si atuul strategiei ideale cu care si-a apropiat succesul pe taram asiatic. La Beijing, mignona maratonista romanca, in varsta de 39 ani, a cucerit aurul cu timpul de 2:26.44, devansandu-le pe Catherine Ndereba, din Kenya, si Zhou Chunxiu, mai tanara chinezoaica.

Ei bine, nu doar aceste doua adversare vor fi in calea destinului Constantinei de a castiga in premiera maratonul londonez. Cum amintea Bedford, la start se va afla toata „crema”…  

… Si Irina Mikitenko, reprezentand Germania, care castiga anul trecut in capitala britanica si care a triumfat in World Marathon Majors, dubla invingatoare de la Chicago, Berhane Adere, detinatoare a recordului in Etiopia, compatrioata sa Gete Wami, a treia aici anul trecut si prima in „marele slem” al maratoanelor din 2007, plus rusoaicele Zakharova, o veterana, a treia anul trecut la Londra, si Petrova, mereu in duel cu Dita mai ales pe taram insular, si chiar Mara Yamauchi, reprezentanta de varf a Angliei, in lipsa Paulei, si care incheia a sasea la Beijing.

Mai important, trei dintre competitoarele amintite mai sus au alergat macar un maraton in mai putin de doua ore si douazeci de minute iar opt atlete in sub 2:22.00, printre care si Constantina, care, castigand in 2004 Maratonul din Chicago, stabilea la 2h21.30 cel mai bun timp personal in cursele de maraton.

Ca o constatare, Constantina a alergat in general la Londra mai mult sau mai putin in timpul cu care a cucerit aurul olimpic in China, fara insa a se impune in Albion, pe cand cele mai bune doua curse ale ei aici, cu timpi excelenti, le-a parcurs in urmarirea Paulei Radcliffe, ce avea sa se impuna in respectivele ocazii.

Cursa londoneza din 2003 a fost una de pomina, englezoaica stabilind recordul mondial al probei, inca in picioare, de 2:15.25, iar Constantina venind a opta, una dintre cele mai modeste clasari ale ei in Anglia, dar intr-un timp foarte bun, 2:23.43. Dita avea sa alerge si mai bine in 2005, incheind in 2:22.50, pe locul 2, in urma aceleiasi Radcliffe, triumfatoare in 2:17.42.

Un timp asemanator, 2:23.55, a inregistrat Constantina si la maratonul londonez din anul 2007, atunci sosind pe podium dupa chinezoaica Zhou (2:20.38) si kenianca Wami, dar inaintea unor Kosgei, a patra, sau Adere.

Anul trecut, cand pe ploaie, cand pe soare, Constantina a repetat pozitia din 2003, locul 8, insa cu un timp mai modest, 2:27.45, plutonul elitei fiind in general mai lent, cu Mikitenko triumfand in 2:24.14, urmata fiind de Zakharova, Wami, Kosgei, Petrova, Ait Salem si Adere. 

Romanca a inregistrat cel mai lent timp la ultimele ei 6 participari la Londra in anul 2006, cand incheia a saptea, in 2:27.51, o cursa castigata de americanca Deena Kastor, urmata de Petrova si Adere. Iar regretul ei cel mai mare s-ar putea lega de maratonul din 2004, pe o ploaie torentiala, cand, desi a condus ostilitatile in stilul de succes la Beijing, le-a cedat spre final initiativa lui Okayo si apoi Petrova, dar abia pe linia dreapta de pe Embankment, respectiv de pe The Mall, incheind a treia, in 2:26.52.

Poate ca in 2004 a fost Dita cea mai aproape de laurii londonezi. Sa fie 26 aprilie 2009 ziua ei de gratie? Cert e ca Dita nu va mai aborda maratonul londonez cu povara celei care tot incercase in zadar sa-l castige, ci cu laurii campioanei olimpice din 2008.

O luna pana la maraton si peste 42 kilometri pana la verdictul de pe The Mall. Londra, alaturi de New York, Boston, Chicago si Berlin, figureaza in Marele Slem al maratoanelor mondiale. De Berlin se leaga numele lui Haile Gebresilasie, care si-a doborat acolo in 2008 recordul mondial pe care-l stabilise in capitala Germaniei cu un an inainte. De Londra se leaga recordul mondial feminin, al absentei Radcliffe.  In lipsa ei, lupta va fi insa la fel de acerba. Si s-ar putea ca in frunte sa se fofileze si o alta romanca, asa cum a fost cazul anul trecut la Londra, cand Adriana Pirtea a sosit a zecea, sau la Beijing, unde Lidia Simon si-a amintit de zapezile de altadata.

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: