Ziua 90. Incercarea 777

Nu-i usor sa-nchei un maraton. Cat de dificil trebuie sa fie sa te inhami la alergarea a sapte ultramaratoane in 7 zile, pe 7 continente? Cel putin spartan.

Distanta ultramaratonului e de 31 de mile, adica aproximativ  51 de kilometri. Iar datorita faptului ca timpul avut la dispozitie intre aterizare si decolarea pentru urmatoarea destinatie variaza de la doar 11 ore la 16, ultramaratoanele trebuie completate si intr-un timp adecvat.

La asa ceva si-a pus fortele la incercare Oli Dudley, insotit de Stuart Kershaw si Chris Cuddihy. Imi amintesc o sambata dimineata cu soare, in coltul Hyde Park, la Speaker’s Corner, cel al vorbaretului, fiindu-ne introdusi, noua, alergatori pe distante „normale”, niste ultramaratonisti in pregatiri pentru asemenea incercari. Oameni ca noi, tot cu doua maini si doua picioare. Ca stancile.

Iata ca saptamana trecuta, din 15 martie, cei trei englezi s-au lansat in incercarea „7 in 7 on 7 Challenge” sau mai exact 7 in 7 pe 7 continente. Veteranul Sir Ranulph Fiennes a devenit renumit intre cei doar 4 oameni care au abordat aceste pietre de incercare, cu precizarea ca reputatul aventurier a ales sa alerge prima etapa „doar” in Insulele Falklands, si nu in Antarctica.

Temerarii au zburat din Londra la Punta Arenas, in sudul statului Chile, pentru doua zile de acomodare, dupa care o cursa charter i-a depus pe continentul inghetat, Antarctica, unde aventura lor a inceput duminica spre luni, in 16 martie. De acolo, inapoi la Punta Arenas, unde au alergat al doilea ultramaraton, cel sud-american.

Ulterior, de marti, purtati in jurul lumii la clasa „bugetare”, alergatorii au „lovit asfaltul” in Los Angeles, Brisbane, in Australia, apoi Hong Kong, pe taram asiatic, Johannesburg, in Africa de Sud, si finalmente duminica, in Londra, unde au trecut linia de sosire pe sub Arcul lui Wellington, de la capatul spre Trafalgar Square al The Mall. Acolo unde vor ajunge la finish si maratonistii Flora London Marathon din 26 aprilie, in care va concura si Constantina Dita, campioana olimpica a probei. Nu multe zile ne mai despart de Maraton, cum sugereaza si cronometrul afisat deasupra intrarii in magazinul oficial al concursului, amplasat in centrul Londrei. Putin peste o luna…

Cronometrul tine evidenta zilelor, orelor, minutelor si secundelor ramase pana la startul din 26 aprilie al Maratonului Londrei

Cronometrul tine evidenta zilelor, orelor, minutelor si secundelor ramase pana la startul din 26 aprilie al Maratonului Londrei

 

Peste 50 de kilometri pe zi, in putin mai mult de-o saptamana, in toate colturile lumii, cu cate-un somn tras de par in timpul zborurilor sau prin terminale. Este o masura a capacitatii umane de anduranta.

Cei trei sunt incercati in disciplinele sporturilor extreme si recordmani mondiali in canotaj oceanic. Masurarea fortelor e si pentru o cauza buna, banii stransi fiind donati asociatiilor caritabile pentru copii Kids Company si Isaacs House.

Salutand extraordinara lor incercare, alergarea unui maraton la fiecare cateva luni cade intr-o alta lumina, nu-i asa? Vorba unui coleg de alergari, oricat de mult iti imbunatatesti timpii si rezultatele, intotdeauna se va gasi unul mai iute ca tine si care sa alerge curse mai… „trasnite” si mai „dese”. Dar filozofia alergarii ramane totusi in mare ca batalia este cu tine insuti. Trecerea liniei de sosire este telul primordial.

Si apropo de timpi si rezultate, am si eu doua, recente… www.southlondonfives.co.uk/athletics si http://www.srichinmoyraces.org/uk/races/london/results2009/10%20Mile%20March%202009b.pdf/view

Iar mai multe despre saptamana ultramaratoanelor temerarilor, pe blogul lui Oliver Dudley http://odudley.wordpress.com/

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: