Ziua 81. Nici cat de-o echipa

Reamintesc o stare de fapt dupa consumarea returului optimilor de finala ale Champions League. Cele 4 cluburi engleze, calificate in corpore in sferturi, n-au strans laolalta in jocurile de la mijlocul saptamanii atatia fotbalisti insulari cat sa incropeasca o unsprezece. Mai mult, finantatorii lui Man United si Liverpool sunt din SUA, cel al lui Chelsea din Rusia iar intre actionarii principali ai Arsenalului se regasesc straini ca Ushmanov, pe cand antrenorii „careului celor mari” sunt de loc din Scotia, in cazul lui Ferguson, Spania (Benitez), Olanda (Hiddink) si Franta (Wenger). Conducatori, antrenori si jucatori de peste hotare. Si-atunci intrebarea legitima ar fi ce mai e „englez” in aceste cluburi de succes? Palmaresul si adresele…

Situatia merita subliniata, nu de alta dar dominatia acestui grup de echipe in Champions League nefiind echivalenta cu reflectia reala a valorii fotbalului englez in balanta de putere a fotbalului continental. Presa engleza este nevoie mare in asemenea momente la apogeul deliciului, amintind de suprematia fotbalului englez in Europa, ignorand insa realitatea intr-un exercitiu de autoadmiratie.

Nu doar contabilizarea conducatorilor, antrenorilor si jucatorilor englezi la cluburile implicate e in defavoarea placii cu suprematia, dar simplul fapt ca victoriile lor vin in contrast evident cu esecurile si eliminarile premature an de an ale celorlalte grupari din Albion din Cupa UEFA pot pune sub semnul intrebarii valoarea de ansamblu a diviziei de elita, Premier League. Cu alte cuvinte, „careul celor mari” nu ofera nici macar imaginea reala a valorii primei ligi, unde in general domina cu avans substantial competitia, si nici pe-atat a fotbalului englez in ansamblul sau. La fel cum absenta reprezentativei Angliei de la Euro 2008 n-ar trebui catalogata ca o dovada a valorii mai slabe a fotbalului din Albion comparativ cu a celor 16 selectionate calificate.

Mai multe spune poate prezenta ratacitei Manchester City intre cele 16 cluburi din optimile Cupei UEFA decat succesele in Champions League ale lui Liverpool si Man United in 2005 si 2008 plus finalele disputate si pierdute de Arsenal, aceeasi Liverpool si Chelsea in precedentele trei campanii in Liga Campionilor. Si ca o ultima observatie, pe cand in anii ’80 cluburile engleze cucereau trofee in Europa apeland la destui jucatori britanici, poate uneori mai multi decat englezi, in ultimele zile cele 4 n-au aliniat nici un britanic! Iar titulari englezi au fost nici cat pe degetele mainilor.

Man U a inceput cu Ferdinand, Carrick, Scholes si Rooney, ultimii doi fiind inlocuiti cu jucatori straini dupa pauza, Chelsea i-a avut integralisti pe Terry, Ashley Cole si Lampard, Liverpool i-a aliniat pe Carragher si Gerrard, substituit in minutul 74, iar Arsenal a apelat spre final la Theo Walcott si-atat. Plus, da, spaniolul naturalizat englez Almunia, intre buturi, si un june Gibbs doar pe banca. Tare subtire.

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: