Ziua 33. Decernarea trofeului, la rejucare

Scriam deunazi de baiatul tatii. De Nigel Clough, care in ianuarie 2009 si-a luat inima in dinti si, venit de la carma unui club dinafara ligilor profesioniste, i-a preluat pe „Berbecii” la care si tatal sau, Brian, se lansa cu adevarat in 1 iunie 1967 intr-o extraordinara cariera manageriala. Pe urmele Seniorului.

Tatal avea sa promoveze cu Derby County si sa si castige campionatul Angliei cu „Berbecii” de la pe-atunci Baseball Ground. Fiul a preluat-o tot in subsolul ligii a doua. Si, ca un facut, intre primele hopuri s-a ivit datorita tragerii la sorti si jocul din turul IV al Cupei Angliei, la astazi Pride Park, versiunea reconstruita a Baseball Ground, cu nimeni alta decat Nottingham Forest.

Dupa Derby, cu printre altele un intermezzo ratat la Leeds United, tatal o prelua pe Nottingham Forest, pe care, tot din liga a doua o eleva la statutul de campioana a Albionului si dubla campioana a Europei, in fosta C.C.E. Peste ani, tatal i-a oferit fiului debutul in linia mediana a „Padurarilor” si cei doi au mai inhatat Cupa Ligii, cu Nigel dublu marcator in finala, si pastrandu-si trofeul.

Pe vremuri, ziua de vineri era neatinsa de calendarul competitional in Albion. Imi amintesc cum vizionam pe Sat1 preambulul de vineri al etapei din Bundesliga si imi radeam in barba ca Premier League nu se molipsise. Inca. De cand cu televiziunile, serile de vineri au si fotbal. Iar vineri 23 ianuarie s-a ridicat cortina in 16-imile Cupei Angliei cu derbyul Derby County – Nottingham Forest. Cluburile tatalui, cu fiul acum antrenand gazdele. N-a fost in vazul intregii Anglii, cum ar fi fost cazul, ca doar F.A. Cup e patrimoniu national, ci doar pentru abonatii canalului prin satelit, si inca strain, irlandez, Setanta Sports.

In regiunea East Midlands, orasele Derby si Nottingham sunt legate de soseaua M52, pe nume Brian Clough Way. Iar County si Forest sunt invrajbite inclusiv de gelozia in privinta apartenentei lui „Cloughie”. A fost el mai „berbec”, unde se lansa pe cai mari, ori mai „padurar”, unde a carmuit 18 ani, cucerind inclusiv Europa? Fanii nu se vor pune niciodata de acord in aceasta privinta, insa cluburile au decis in 2007 ca orice confruntare, fie si amicala, sa se dispute cu Trofeul Brian Clough pe masa.

32.035 spectatori stransi pe Pride Park, parcul mandriei, la un duel mai semnificativ decat o simpla accedere in optimile de finala. La Derby, media de spectatori in campionat e de 28.701 fani. Multa lume luminata, sa-i vada pe „Berbecii” lui Nigel impotriva fostei echipe a familiei Clough. 1-0 pentru Derby la pauza. Cum se intampla de obicei, un fost „Berbec” i-a impuns la reluare, galezul Rob Earnshaw, in minutul 64. 1-1 si rejucare, in februarie, la City Ground.

Brian Clough Trophy n-a fost momentan decernat dar jocul de la Nottingham, sub spectrul lui „Cloughie”, al carui bust strajuie coridorul prin trecut al „padurarilor”, va desemna o invingatoare si o calificata. O cupa castigata de copil pentru tatal sau, acolo unde acesta jubila la titlul national si la doua calificari in finala Cupei Campionilor Europeni?

O poveste frumoasa, pacat ca spusa intr-o seara de vineri. In vremuri mai asezate, Cupa Angliei insemna sambata de la trei si nimic altceva. Dar acum povestile se spun prin satelit, cu plata pe loc pentru semnalul de receptie.

Anunțuri

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: