Ziua 29. Tamisa umflata

Nu-mi aduc aminte s-o mai fi vazut atat de sus. Parca s-ar fi pregatit sa se reverse pe esplanadele sale din zona centrala a Londrei. Tamisa a fost tare umflata si nivelul ei a sarit si mai tare in ochi la Lambeth Bridge, pod a carei arcada dinspre malul sudic abia ca si-a mentinut „gatul” deasupra apelor.

Tamisa umflata, in amonte de Westminster

Tamisa umflata, in amonte de Westminster

In functie de deschiderea sau inchiderea barierei Tamisei de la Woolwich, din estul metropolei, operationala intru protejarea orasului de apele Marii Nordului, fluxul si refluxul apelor consemneaza o diferenta evidenta de nivel de-a lungul cursului fluviului prin capitala, in cazul refluxului fiind vizibila goliciunea talazurilor, cu urma verzuie a ultimei cote a apei. Uneori, pe alocuri, apar adevarate plaje de pietricele, in josul digurilor. Acum, povestea a fost alta.

Aproape de palatele Lambeth, de pe malul sudic, unde fiinteaza si un muzeu al gradinaritului, si Westminster, care gazduieste Camera Comunelor, Tamisa a fost cu adevarat umflata, aidoma unui lac de acumulare format pe zeci de kilometri, intre Thames Barrier din esticul Woolwich si ecluza cu pod pietonal din vesticul Richmond. Iar apele erau cafenii si duceau vreascuri in aval, spre Westminster, semn ca afluenti mai mici, din sud-vestul Angliei, umflati recent de precipitatii, s-au deversat din plin in fluviu.

Un cliseu aparte, ce ne duce cu gandul la discutiile pe marginea cresterii nivelului apelor marilor si potentialul crescut de inundare in viitor a unor orase emblematice din lume. Conform unor teorii, Londra ar putea sa nu fie scutita de asemenea surprize deja peste vreo trei decenii. Dar nu stim ce-aduce ziua de maine, asa incat ce sa ne imaginam cat de umflata ar putea fi Tamisa in 2040!?

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: