Ziua 18. Insuficient, DoubleK

A fost un erou al locului, care si-a agatat ghetele in cui sufocat de adulatia Geordies. Un fiu al nord-estului, care, dupa ce a acumulat o acolada de distinctii in Albion si pe continent, a preluat spre finele carierei tricoul alb-negru in dungi verticale, pentru a se retrage din activitate de la clubul numarul unu al zonei.

Anii au trecut si Mesia s-a intors. Mai putin carliontat, cu fire albe, dar cu pasiunea jocului si a locului in suflet. Fanii Geordies l-au primit cu bratele deschise, ca pe unul de-al lor, si St. James’ Park a reinceput sa spere. Sa exulte! Patru ani la rand, fostul jucator, acum manager, a carmit corabia lui Newcastle United mereu in apele primelor 6 locuri in Premier League. O asemenea secventa fericita nu mai fusese savurata pe estuarul lui Tyne din indepartatul 1910. Si eram la mijlocul anilor ’90!

Dar ce mai fotbal… Nu doar puncte, ci spectacol. Vi-i mai amintiti pe Ginola ori Gillespie zburdand pe extreme? Pe Beardsley la o a doua tinerete la mijloc? The Magpies inscriau cu larghete si pana si defensiva, orchestrata de imperialul Albert, era uneori altceva decat calcaiul lui Achile. St. James’ Park se zguduia de emotii pozitive.

Iar sezonul 1995/1996 a adus chiar marsul spre titlu. 12 puncte avans la un moment dat. Campioana en-titre Blackburn obosita iar cea deposedata de titlu, Manchester United, undeva in retrovizoare. Dar marsul parea de neoprit. Si totusi… Un scurtcircuit. Derapaje. Mesia pierzandu-si cumpatul in direct, in interviul post partida, aratand cu degetul si accentuand ca „I’d love to beat them, I’d love it…” Ar fi dat orice si-ar fi fost beat de fericire sa treaca primul linia de sosire, in fata lui Fergie, care crescuse monstruos in retrovizoare. Finalmente, n-a fost sa fie. Vicecampioana: Newcastle United. Al patrulea sezon la rand in top 6. Apogeul unui urcus de succes, considerat un insucces. Marea ingenunchere. Multe decenii de asteptare dupa titlu transformasera o absorbitoare cursa in doi intr-un horror cu un mare invins.

Dar marele invins, Mesia iesit din pepeni si pus de-acum sub lupa, a continuat. Poate intr-al cincilea sezon bun. Si ce mai fotbal, ce mai rezultate… 5-0 cu Manchester United, cu campioana deci, in octombrie. Revansa morala. Datatoare de sperante: si batalia, si razboiul? Apoi 7-1 cu Tottenham si 3-0 cu Leeds. Totusi, insuficient.

Acum 12 ani, in 8 ianuarie 1997, Double K demisiona de la carma Cotofenelor. Kevin Keegan platea tribut pentru acel titlu ratat la mustata, cu tot cu cele 12 puncte avans. Anii au trecut, antrenorii s-au perindat pe banda rulanta, chiar Mesia Double K s-a intors din pribegia nonfotbalistica in ianuarie trecut, tot la carma primei sale dragoste, dar Newcastle nu si-a mai regasit aura acelor patru ani de top 6. Doar si-a devorat antrenorii, si-a aruncat fanii in disperare… si probabil se intreaba ce-ar fi fost daca intr-un sezon cu un 5-0 contra lui Man United s-ar fi considerat suficient si multumitor ca Double K sa continue la St. James’ Park.

Epilog… Au trecut 12 ani de la sosirea la club a portarului Shay Given, poate unicul liant care a rezistat acestei desertaciuni, si irlandezul tocmai si-a inaintat cererea de transfer, si el la limita tolerantei, ros de esecurile dupa deznadejdi dupa infrangeri dupa starturi ratate dupa sperante desarte dupa eliminari premature dupa demiteri in pripa dupa ani haotici. Daca pana si el, ingerul pazitor Given…

De ce? … Sa ne multumim uneori cu ce avem, cu ce-am dobandit. Marile asteptari sunt deseori povara si piatra de moara…

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: