Ziua 16. Herbert Chapman RIP

Unii respira, dorm si mananca fotbal. Mananca fotbal pe paine. Traiesc si se hranesc din pasiunea pentru fotbal. Si sfarsesc prin a fi rapusi de acelasi zeu.

In 6 ianuarie 1934 disparea subit din lumea fotbalului englez un fiu de miner din Yorkshire care devenise intaiul manager din Albion campion national la carma a doua cluburi diferite. Herbert Chapman a fost un antrenor inovator, care, desi n-a excelat ca jucator, a carmit spre triumfuri nescontate pe Huddersfield Town si Arsenal Londra, in perioada imediat urmatoare primului razboi mondial.

Instalat la carma celor din Huddersfield in 1 februarie 1921, Chapman a cucerit Cupa Angliei deja in 1922, 1-0 in finala contra lui Preston North End, in Londra, pe Stamford Bridge. Mai treceau doi ani si Huddersfield Town castiga primul titlu national din istoria sa, devansand-o pe Cardiff City la media de goluri. Mai mult, Town a pastrat titlul in oras si in 1925… De doua ori campion al Angliei plus castigator al FA Cup, iata ceea ce l-a recomandat pe Chapman lui Arsenal, care, luptand pentru supravietuire, a dat anunt in ziar pentru gasirea unui nou manager.

Iar Chapman a acceptat provocarea de a prelua niste „Tunari” pe care ii invingea cu 5-0 in februarie ’25, succes care o reinstala pe Huddersfield drept lidera. Chapman a sosit la Highbury taman cand s-a modificat legea ofsaidului si, pentru a contracara schimbarea, a revolutionat sistemul tactic apeland la un 3-4-3, „WM”. Imediat, Arsenal a devenit vicecampioana, in urma unei Huddersfield aflata la al treilea titlu succesiv, iar in 1927 a ajuns in finala Cupei Angliei, pierduta insa cu Cardiff City. Trei ani mai tarziu, FA Cup lua drumul nordului Londrei, la Highbury, dupa un 2-0 tocmai contra lui Huddersfield.

Iar dupa cucerirea Cupei, asa cum s-a intamplat si la Huddersfield, a urmat si campionatul, in 1931, cu 127 goluri marcate, inca un record de eficacitate pentru Arsenal. „Dubla” cu Huddersfield, un al doilea titlu si cu Arsenal, in 1933, cu 118 goluri in cont. Ultimul joc al aceluiasi an 1933, 0-0 cu Birmingham City pe 30 decembrie, si cu care „Tunarii” se distantau la patru puncte in frunte dupa niste sarbatori cu 5 puncte acontate, avea sa fie din pacate si ultimul pentru Chapman la carma lui Arsenal.

Dupa Anul Nou, Chapman s-a deplasat sa-i vada la lucru pe viitorii adversari ai londonezei, Sheffield Wednesday. L-a luat frigul, a contactat o raceala si, in ciuda povetii doctorului clubului, de a sta la pat, antrenorul a iesit in frig sa vada la lucru si echipa a treia a Arsenalului. I-a fost fatal. Pneumonia a lovit necrutator si Herbert Chapman s-a stins din viata, la 55 ani, cu 12 ore inaintea jocului cu cei din Sheffield. Timpul n-a mai avut rabdare sa astepte fluierul de start al unui joc de fotbal.

Herbert Chapman era rapus pe altarul fotbalului, in 6 ianuarie 1934. Nu mai ajungea sa-i vada pe „Tunari” aparandu-si titlul, la aproape 10 ani dupa ce ii preluase. El a convins reteaua de metrou londoneza sa reboteze statia Gillespie Road, din preajma lui Highbury, dupa numele clubului. Arsenal se numeste si astazi, pe tronsonul Piccadilly. Si aura sa a salvat tribuna monument istoric a vechiului Highbury, cea cu sala de marmura… Stadionul a fost demolat dar East Stand, tribuna principala, are fatada cu tunul rosu intacta si in zilele noastre. Iar bustul de bronz al antrenorului e la loc de cinste in Emirates Stadium.

Au trebuit sa treaca aproape 5 decenii pana in 1978, cand Brian Clough reusea performanta lui Chapman de a castiga campionatul Angliei cu un al doilea club. Chapman nu ramane in folclorul fotbalului englez doar cel mai bun antrenor interbelic, ci unul dintre cei mai buni in intreaga istorie a jocului in insula. Herbert Chapman, rest in peace.

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: