Ziua 13. Inapoi la meridianul zero

La finele antrenamentului mai toti ne-am plans de frig. Si cu greu ne-am tras sufletul. Mainile s-au incalzit abia dupa o vreme si o doza buna de „imbratisat” cana cu ceai, cu ambele palme. Au fost trei pante pe colinele de la Observatorul Regal din Greenwich, fiecare in alergare neintrerupta cate 10 minute. Respiro cat sa iei o gura de apa, dupa ce ne mutam de la poalele unui delusor la altul.

Dar nimeni nu s-ar fi dat la o parte de la abordarea antrenamentului. Si nimeni nu s-a dat batut in cursul sau. Intr-un fel, iarba inghetata ne-a suras. Pentru o sambata, nu mai alergam pe pante noroioase, cum a fost cazul inainte de sarbatori, in ultimul antrenament „de dealuri” din 2008, cand intr-o sesiune keniana constand din alergarea continua in sus si in jos pe 8 pante, cate 4 minute pentru fiecare si jogging de la una la alta, uneori s-a coborat mai rapid prin alunecarea pe fund ori in coate decat in fuleu…

Parcul din "spatele" Observatorului Astronomic Regal de la Greenwich

Parcul Blackheath din "spatele" Observatorului Astronomic Regal de la Greenwich, cu biserica parohiala All Saints. Iar indicatorul iti sugereaza ca te indrepti spre linistitor denumita Tranquil Vale, practic zona comerciala a Blackheath "Village"

Nu mai aveam timp sa realizam ca trecem in alergarile noastre cand in emisfera vestica, fie in cea estica. Serpuiam peste meridianul zero.  Doar strangeam din dinti. Dar istoria locului ne intoarce in 1675, cand Sir Christopher Wren, arhitect si al Catedralei St. Paul’s, inalta Observatorul Astronomic Regal din culmea dealului Greenwich, in mijlocul parcului, pe locul pe care initial fusese construit un foisor.
Da, da, Greenwich a fost candva principala resedinta a Casei Regale, pantele sale inverzite coborand spre Tamisa, pe malul ei sudic, undeva in estul Londrei, fiind favoritele dinastiei Tudorilor. Humphrey, Duce de Gloucester, a ridicat in 1426 ceea ce avea sa devina Greenwich Palace, aproape de fluviu, iar dupa ce i-a fost incredintat pentru vanatoare parcul ce urca pe colina, a construit in varful ei si foisorul. Ulterior, in 1447, in timpul lui Henry al VI-lea, Casa Regala se muta de-a binelea la Greenwich. Si „urmele” arhitectonice razbat pana in zilele noastre, intr-o zona de o rara frumusete a capitalei, oarecum la distanta de tumultul centrului, de care Greenwich a fost insa legata inca din 1838, prin trenul cu destinatia London Bridge, si astazi in folosinta, deservit de South Eastern printre alti operatori de cale ferata, iar din 1854 si prin vaporul cu aburi ce urma serpuirea Tamisei spre vest…
In „spatele” parcului Greenwich se intinde o uriasa pajiste, din care am surprins poate doar o zecime in cliseul de mai sus, pe nume Blackheath. Un veche groapa comuna, dupa teoriile populare. Ciuma din 1665… Pana atunci insa, in secolele XIV si XV pajistea comunala a fost loc de rebeliune, in doua randuri, cum initial fusese loc de popas pentru armatele romane ori de pregatire a asaltului, pentru danezii descinsi in Albion.
Astazi, pe Blackheath isi exerseaza echilibrul amatorii de inaltat zmee care odata ce-au prins vant bun „zboara” pe iarba pe skateboardurile lor, ori juni fotbalisti invata tainele sportului rege. Iar fiu al Blackheathului e nimeni altul decat Sir Richard Branson, multi-antreprenor renumit mai ales pentru compania Virgin… nu doar linii aeriene, baloane si candva megastoruri de muzica.
In contrast cu golasul Blackheath, Greenwich Park ofera din abundenta flora si fauna dar magnetizeaza mai ales prin cladirile Observatorului, ale National Maritime Museum, ori Queen’s House si complexul Greenwich University. Poate ca iti trebuie macar o saptamana pentru a explora cum se cuvine Greenwichul…  
Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: