Ziua 3. Slujba de Craciun

Daca privesti in jur din preajma intersectiei de la capatul sudic al podului London Bridge, ultimul lucru care ti-ar sari probabil in ochi ar fi cel de-al doilea lacas de cult ca importanta si semnificatie al Londrei. In fond, nu departe, peste Tamisa, cupola si formele maiestuoase ale celebrei St. Paul’s Cathedral domina linia orizontului din amalgamul arhitectonic al inimii orasului, The City of London.

Aici, in intersectie, esti inconjurat de mai vechi sau mai noi cladiri turn de birouri si de intrarea nespectaculoasa pentru vehicule in maruntaiele marelui nod de comunicatii feroviar care este London Bridge, ce deserveste doua tronsoane ale metroului londonez, Jubilee Line si Northern Line, fiind totodata in special punct terminus pentru magistralele spre sud-estul insulei. Spre Dover, sa zicem. Spre Anglia Canalului Manecii, spre comitatul Kent, denumit Gradina Albionului si al carui nume se trage de la pripasiti belgieni prin partea locului. 16 peroane… Intersectia e oarecum umbrita de podul feroviar iesind din imensa statie spre vest, spre un alt „nod”, Waterloo.

Undeva in preajma acestui pod feroviar, doua randuri de scari cam dosite te coboara de la nivelul strazii la cel al… esplanadei Tamisei, intr-un parculet. E spatiul verde al Catedralei Southwark, pe numele ei complet The Cathedral and Collegiate Church of St Saviour and St Mary Overy. Un lacas renumit prin serviciile sale religioase si corurile cu totul aparte, construit din piatra de rau cafenie deschis, cu un urias turn rectangular si deservind o numeroasa comunitate locala, a enoriasilor din districtul londonez The London Borough of Southwark, unul despre care un cunoscut glumea mai mult sau mai putin ca ar depasi ca buget pe cel al Portugaliei. Sau macar l-a depasit, in vremuri mai bune…

 

Pomul de Craciun strajuieste intrarea enoriasilor la Slujba din Ajun in impunatoarea Southwark Cathedral

Pomul de Craciun strajuieste intrarea enoriasilor la Slujba din Ajun in impunatoarea Southwark Cathedral, de la Podul Londrei

E seara de Ajun si nimic nu ti-ar sugera, din capul scarilor, ca la intrarea in Catedrala ar fi forfota. Nici macar „motorul” garii London Bridge, altfel turand asurzitor chiar si spre miezul noptii, nu tulbura linistea serii. Locul pare pustiu. Si totusi, intrarea iesindu-ti in cale, totul e insufletit de falnicul brad de la intrare impodobit simplu cu luminite de un alb iernatic si de susurul vocilor. Lume luminata, sosita la slujba de Craciun.

In Catedrala, zecile de lungi randuri de pe zona centrala a bisericii sunt deja ocupate. Ar mai fi pe cele doua laturi. Cu un zambet si o urare de bun venit, stimabile organizatoare ne indruma spre portiunile mai rarefiate. Suntem deja in asteptare. Rasfoiesc brosura ordinului serviciului religios si aflu mai multe despre maiestuoasa catedrala…

In preajma unicei punti peste Tamisa vreme de secole, London Bridge, a strajuit o biserica inca din anul 606. Si batem la usa unui an in care se vor aniversa opt secole de la construirea primului dintre cele 3 poduri care au legat cele doua maluri pe aceste locuri. Inclusiv din donatii stranse de organizatia caritabila Bridge House Estates, fondata in 1097 si inca in activitate, podul de piatra a fost construit sub supravegherea unui capelmaistru local de-a lungul a 33 de ani, pe parcursul domniilor lui Henry al II-lea, Richard Inima de Leu si a Regelui John.

Ulterior, in 1205, capelmaistrul Peter The Colechurch avea sa fie inmormantat in cripta capelei ridicate tocmai pe pod. Iar 4 ani mai tarziu avea sa fie finalizat si London Bridge, cu cate o biserica la capete. Pe malul nordic, St Magnus The Martyr in parohia de pe Lower Thames Street iar pe cel sudic Priory of St Mary, in Southwark. Pe parapetele esplanadelor spre vest ale fluviului la London Bridge pot fi inca observate simbolurile armurilor celor doua parohii stravechi. Iar vechea traditie de binecuvantare a apelor raului, organizata anual si care va avea loc duminica 11 ianuarie la 12,30, mentine ritualul slujbei la mijlocul podului London Bridge, a carui ultima reconstructie a fost desavarsita in 1973. Sunt de varsta lui.

Continuand pe firul istoriei, biserica de pe malul sudic devenea in 1541 The Parish Church of St Saviour iar mai ales pana in 1750, cand Londra a construit al doilea pod peste Tamisa, la Westminster, a constituit loc de refugiu pentru masele ramase peste noapte inafara portilor cetatii Londrei, inchise pe podul London Bridge. Din 1905, biserica a fost ridicata la rang de Catedrala a Doicezei Southwark.  

Iar la 23,20, pe acordurile In dulci jubilo, compusa de Johann Sebastian Bach, slujba denumita The Midnight Eucharist sau Midnight Mass, congregatia de la miezul noptii, incepe cu muzica de orga. Urmeaza Puer Natus in Bethlehem, si Vom Himmel hoch, da komm ich her, tot in compozitia lui Bach. Vocile noastre se sting, doar ascultam. In picioare. Corul canta Wake, O wake, compozitia lui Bach.

Ordinea serviciului religios include apoi un imn si binecuvantarea leaganului, rostita de capelmaistru… Today you will know that the Lord will come to save us: and in the morning you will see his glory. Hear the words of the book of Wisdom: When peaceful silence lay over all and night was in the midst of her swift course, from your royal throne. O God, down from the heavens leapt your almighty word. This is the word of the Lord. Thanks be to God, multumire rostita intr-un glas de intreaga congregatie.

Vocea diaconului rasuna in inaltul Catedralei. Dear friends, as we meet to celebrate the birth of Christ, let us pray that God will bless this crib, that all who worship his Son, born of the Virgin Mary, may come to share his life in glory.

Flacara lumanarilor noastre albe e vie, intensa, plina de lumina. Perfecta.

In the name of the Father

and of the Son

and of the Holy Spirit

Amen.

In the name of God we welcome you

Grace, mercy and peace be with you

and also with you.

On this holy night

shepherds approached the newborn Christ child in humility.

With them we open our hearts to Jesus

in penitence and faith

seeking the forgiveness for which we long.

God our Father,

you sent your son full of grace and truth:

forgive our failure to receive him.

Lord, have mercy.

Lord, have mercy.

Jesus our Saviour,

you were born in poverty and laid in a manger:

forgive our greed and rejection of our ways.

Christ, have mercy. Christ, have mercy.

Spirit of Love,

your servant Mary responded joyfully to your call:

forgive the hardness of our hearts.

Lord, have mercy.

lord, have mercy.

May God who loved the world so much

that he sent his Son to be our saviour

forgive you your sins

and make you holy to serve him in the world,

through Jesus Christ our Lord.

Amen.

Corul a cantat Gloria iar Kabby Streater a citit din Vechiul Testament Isaiah 9. 2-7. Ne-am ridicat pentru imnul compus de Philip Doddridge iar David Anderson a citit din Noul Testament Titus 2. 11-14.

Corul ne poarta spre Buna Vestire, Luke 2. 1-20 iar The Bishop of Southwark ne invita la liniste si meditatie. Apoi ne rugam intr-un glas si ingenunchem pe serviciul condus de capelmaistrul Reverend Georgie Heskins. O colecta si un colind pastoral din flaut. Rugaciuni, comuniunea, binecuvantari.

La 50 minute dupa miezul noptii serviciul religios se incheie pe aria simfoniei I a lui Vierne. O noapte inaltatoare celebrand Nasterea Domnului.

Anunțuri

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: