Portari nemţi şi o revanşă-şoc

Despre o eliminare de răsunet… Liverpool – Barnsley 1-2 

S-a întâmplat acum zece ani cam pe vremea asta… Barnsley FC tocmai promovase în prima ligă. Pentru prima oară în istoria clubului fondat în 1887! Cine le-ar fi dat aşadar credit „Căţeilor” nou-promovaţi că ar smulge o surpriză pe Anfield Road din Liverpool? Probabil nici măcar proprii fani… Însă în 22 noiembrie 1997, cum-necum, roşii din orăşelul minier Barnsley, aliniindu-l la debut în centrul apărării pe Peter Markstedt şi cu un anonim neamţ între buturi, Lars Leese, au câştigat pe terenul lui Liverpool FC graţie unicului gol al lui Ashley Ward. Mare surpriză! De parcă nu fusese de-ajuns miracolul promovării lui Barnsley în Premier League… Acum chiar îşi lua nasul la purtare şi supăra crema elitei.

Pentru a pune lucrurile în adevărata lor lumină, să amintim doar atât… Că Barnsley a fost mai mereu în comitatul Yorkshire în umbra mult mai prestigioaselor Leeds United, Sheffield United, Sheffield Wednesday şi Bradford City. Cupe peste trofee pentru acestea, doar o FA Cup în 1912 pentru Barnsley. Roata se învârte… Leeds, eliminată în actuala ediţie, chiar acasă, încă din decembrie, în turul I, da, incredibil dar adevărat, de Hereford, din liga a patra. În acest context, povestea lui Barnsley de-acum zece ani, remodelată în weekend, e cu atât mai remarcabilă. 

Anii au trecut, iniţial necunoscutul Leese a dispărut din centrul atenţiei, însă un alt portar german, Heinz Muller (în clip), i-a luat locul la Barnsley, sosind însă deja în mare vogă după paradele la 11 metri ajunse şi pe YouTube… Sâmbătă, la Liverpool – Barnsley 1-2, n-a fost însă rândul lui Muller, ci a unei perene rezerve: Luke Steele, un portar cu două meciuri jucate din 2006 încoace. Istoria celor 3 portari şi nu numai, în continuare… 

1997: Cu Leese între buturi, 1-0 şoc la Anfield 

Acel 1-0 la Liverpool s-a legat mai ales de robinsonadele unui înalt goal-keeper german, care, peste noapte, dintr-un agent de vânzări de componente de calculator care-şi pusese în cui visele unei cariere în fotbalul profesionist, la 28 de ani, s-a trezit în vâltoarea competiţiei numero uno din Albion. După cei trei ani petrecuţi la Barnsley, în fotbalul englez, Lars Leese avea să-şi împărtăşească amintirile în cartea lui Ronald Reng, „Der Traumhuter”, publicată în 2002 şi în Albion sub titlul „The keeper of dreams”, „portarul viselor”, în care a accentuat propria-i uimire de a prinde un contract de profesionist şi tocmai în Premier League. Din Kreisliga, dintr-al treilea eşalon de la baza fotbalului german, în top în Albion, la o vârstă când mai nimeni n-ar mai spera la o carieră.

Cartea e un deliciu. E povestea mai ales a acelui an de pomină în Premier League, inclusiv cu victoria de pe Anfield. Lars rămânea mască la propriile reuşite… Mult fotbal dar şi… Lars rămânea mască la nebuniile dinafara terenului. Ieşiri cu echipa în oraş, beţii, o petrecere de Crăciun cu jucători ai academiei clubului dezlănţuiţi pe scenă în mici orgii cu dansatoare, perioade de pregătire în Baleare ce aduceau mai degrabă a turism sexual sau localnice aşteptând titularii la ieşirea de la antrenament, la Oakwell, pentru niţel sex oral. Cartea a stârnit oarecare valuri, nu însă la fel de mari ca răstălmăcirea vorbelor achiziţiei record a clubului, macedoneanul Georgi Hristov, care, ducându-le dorul fetelor din ţara sa, a fost publicat spunând că „fetele din Barnsley sunt urâte”. Huooo la adresa atacantului adus pe 1,5 milioane lire pentru campania în Premier League.

1-0 pe Anfield la 22 noiembrie n-a căzut bine „Cormoranilor”. În retur, la 28 martie 1998, pe Oakwell, într-un meci de pomină, Barnsley dădea din nou totul… La 1-1 însă, s-a văzut lăsată în 9 oameni de deciziile cel puţin ciudate ale centralului Gary Willard. Barnard şi Morgan, eliminaţi. Tribunele de la Oakwell mai că au dat în clocot iar Willard, din nou inexplicabil, pur şi simplu a părăsit terenul, lăsându-i mască până şi pe asistenţi. Urmează 1-2. Dar Barnsley a egalat, după care şi Sheridan a fost eliminat. Din lovitura liberă acordată, Barnsley, rămasă în opt oameni, a încasat golul trei: 2-3 cu Liverpool. Lars Leese era învins de mai marii „roşii”. Cei din Barnsley sunt de părere că respectivul eşec nemeritat a pus capac elanului echipei, care, cu doar o victorie în următoarele 9 jocuri, n-a putut rezista în Premier League. N-a dansat decât… un an, dar ce mai an de pomină, cu Leese creionându-l ulterior. De-atunci, Barnsley n-a mai călcat în elită, ba chiar a ajuns şi prin liga a treia.

Februarie ’98: Barnsley o elimina şi pe Man United din Cupa Angliei! 

Acel sezon s-a dovedit absolut remarcabil pentru trupa nord-irlandezului Danny Wilson şi graţie parcursului în Cupa Angliei. Trofeu care, în 1912, ca divizionară secundă, îl câştiga pentru singura dată în istorie: 1-0 în prelungirile rejucării finalei cu West Bromwich Albion, în 24 aprilie, în faţa a 38.555 spectatori pe Bramall Lane din Sheffield. Stadionul localnicei United, ca paranteză. În 1998, Barnsley trecea pe rând de trei colege prim-divizionare, şi anume Bolton Wanderers, Tottenham Hotspur şi, citiţi cu atenţie, chiar Manchester United: 3-2 în rejucarea de pe Oakwell, în februarie, după 1-1 la Old Trafford. I-a venit de hac abia Newcastle, în turul şase: 3-1 la St. James’ Park…

Ei bine, tot în turul cinci, optimi de finală, dar în 2008, astăzi divizionara secundă Barnsley FC a produs o surpriză care a zguduit Cupa Angliei. Este un sezon al „buturugii mici” în FA Cup şi „Căţeii” de pe Grove Street, din orăşelul din sudul comitatului Yorkshire, n-au dezminţit renumele actualei ediţii.

Pe Anfield Road din Liverpool, sâmbătă după-masă, „Roşii” lui Rafa Benitez porneau mari favoriţi în faţa lui Barnsley, pentru un loc în sferturi. În fond, Liverpool este a treia echipă ca palmares în FA Cup, iar avantajul terenului propriu, cel puţin pe hârtie, părea primordial. Cu sau fără Torres, accidentat, ori căpitanul Gerrard, păstrat pentru jocul de marţi cu Internazionale, din Champions League. Mega-echipa miliardarilor americani, contra unei divizionare secunde antrenate de un fost fan Liverpool în copilărie, apoi mijlocaş la Carlisle şi Preston.

Ziarele au acordat spaţii consistente „surprizei” Barnsley, dar mai degrabă sub o tentă de curiozitate. Ineditul unei dispute inegale stârnise interesul presei. Simon Davey, antrenorul echipei, admisese că îl întrebase pe fostul său antrenor de la Preston, scoţianul David Moyes, astăzi de succes la cârma lui Everton, ce i-ar putea spune în plus despre Liverpool. Ce nu s-ar vedea la televizor… Dar cu toate indicaţiile lui Moyes, Barnsley tot pornea cu o şansă mică de calificare.

A fost ziua rezervei Steele, crescut de… Man United 

Surpriză, mare surpriză! Revanşă pentru acel nedrept 2-3 din martie ’98! Kuyt a deschis scorul pentru Liverpool însă fundaşul Foster a egalat în minutul 57 iar căpitanul Brian Howard, un atacant de 25 ani cu 4 selecţii pentru Anglia sub-20 ani la turneul de la Toulon din 2003, a eliminat-o pe Liverpool pe Anfield cu un şut pe jos, în minutele de prelungire: 1-2. Şoc! Aidoma lui Leese, de neînvins pe Anfield în noiembrie ’97, acum a ieşit la rampă Luke Steele, un portar de 23 de ani la debut pentru oaspeţi, abia adus în perioada de transferări din ianuarie, sub formă de împrumut, de la West Brom, pentru care, incredibil dar adevărat, jucase doar de două ori din 2006 încoace, de la sosirea de la Man United, unde îşi începuse cariera. Al treilea portar pe lista lui West Bromwich Albion, învingător cu Barnsley pe Anfield… Ce mai scenariu de poveste!

Dar cum de-a sfârşit Steele între buturi tocmai acum? Ei bine, Tony Warner, împrumutat şi el de la Fulham, n-avea drept de joc în Cupa Angliei, evoluând deja în acest sezon în competiţie pentru londonezi, iar titularul postului, un alt german, Heinz Muller, se accidentase într-un recent meci de campionat. După victorie, Steele admitea că nu ştia încă toate numele sau poreclele colegilor săi. „Citisem în ziua dinaintea partidei paginile de net ale clubului, doar doar oi afla mai multe despre colegi, în cazul în care sunt nevoit să-i strig în cursul jocului”.

Dacă Leese a făcut minuni poate chiar fără să vrea în 1997-1998, Heinz Muller a fost adus la Barnsley peste exact zece ani, în vara trecută, din Norvegia, de la Lillestrom, devenind şi el de nepreţuit în trupa de la Oakwell. Un uriaş cu barbă din Frankfurt, devenit celebru pentru cele trei parade consecutive de succes la lovituri de la 11 metri într-un clip publicitar filmat în Norvegia. Dar nu orişicum… Heinz a boxat şuturile legat la ochi!!!

Celălalt german, Muller, a apărat deja două penaltyuri în Albion 

Măiestria la penaltyuri a germanului care în 30 mai va împlini 30 de ani fost confirmată de la sosirea în Albion, salvând lovituri de la 11 metri contra lui Preston şi Wolverhampton. În general, Muller şi-a salvat echipa de la mult mai multe goluri… Un înger păzitor. Chiar şi fără el însă în optimea de sâmbătă, rezerva Steele a repetat pe Anfield miracolul lui Leese. Se leagă, nu-i aşa?

E posibil ca felul cum a încheiat sezonul trecut, cu un umilitor 0-7 la West Brom, s-o fi determinat pe Barnsley să caute un portar mai bun. Muller a sosit în vară, laolaltă cu alţi mulţi străini. Barnsley, un orăşel deloc cosmopolit dinspre nordul Angliei, având cei mai mulţi străini dintre cluburile ligii a doua, Championship. 18, din 15 ţări. Ca şi acum zece ani. Atunci sosea, printre alţii, şi căpitanul Sloveniei, Ales Krizan. Fundaşi non-englezi mai renumiţi Barnsley avusese în deceniile precedente… Un Mick McCarthy, născut în Barnsley, căpitan al Irlandei la Cupa Mondială, pe care o şi antrena ulterior la asemenea turnee finale. Sau un Gerry Taggart, cu 35 selecţii în centrul apărării Irlandei de Nord, ca jucător al lui Barnsley.

Ferenczi îl face uitat pe Hristov 

Recent, alţii au fost recruţii. În ultima zi de transferuri din ianuarie 2007, Istvan Ferenczi sosea de la MTK Hungaria. Şi marca 6 goluri în 16 meciuri, contribuind la salvarea de la picajul în liga a treia. Marcase el şi la retragerea din naţionala Ungariei, în decembrie 2005, contra Antiguei, după ce contul pentru maghiari îl deschidea în noiembrie 2001, contra Macedoniei, într-un acelaşi ani în care debuta la echipa reprezentativă, contra Iordaniei, şi chiar evolua în preliminariile C.M., contra Italiei. Şi Istvan, trecut şi prin Bulgaria, Germania şi Turcia, se numără de-acum între eroii de pe Anfield. La mijloc, un brazilian de 28 ani din Sao Paulo dar sosit în Europa la Roda şi pelerin prin Belgia, Dennis Souza, translatorul de ocazie în vestiar la Oakwell, şi care pe lângă portugheză mai mult decât o rupe în italiană, spaniolă şi franceză. Numitorul comun, impus de Souza, este însă… engleza. Pe care o învaţă şi proaspătul recrut Diego Leon, produs al Realului madrilen, chiar în lotul sezonului 2005-2006 pentru „albi”, un mijlocaş spaniol care o învingea acum doi ani pe Liverpool, cu Grasshoppers, într-un amical: 2-0.

Şocul de pe Anfield e cu atât mai mare cu cât Barnsley nu a rupt inima târgului în deplasări. Un sezon demarat cu un 1-4 acasă cu Coventry i-a adus un unic succes extern, cinci remize şi 10 eşecuri în deplasare, în 11 dintre jocurile pe alte terenuri neînscriind nici un gol! Sugestiv, Barnsley venea după eşecuri la Plymouth, 0-3, Coventry, 0-4, QPR, 0-2, ultima ispravă datând din 1 ianuarie, 2-2 la nou-promovata Scunthorpe. Barnsley s-a păstrat probabil pentru Anfield, după ce le eliminase pe Blackpool, 2-1 şi Southend, 1-0 în deplasare.

Barnsley FC în sferturile de finală ale Cupei Angliei, pentru prima oară după un deceniu. 3-2 contra lui Man United în optimile din februarie ’98, 2-1 la Anfield în optimile din februarie 2008. Ce mai istorie! Iar ambele semifinale sunt găzduite de Wembley Stadium. Barnsley, de pe locul 14 în liga a doua, la un meci de o prezenţă pe Wembley…

De altfel a fost o sâmbătă a surprizelor… Chelsea, deţinătoarea trofeului, s-a calificat într-adevăr, graţie „dublei” lui Lampard, după ce fusese egalată acasă de Huddersfield, din liga a treia, însă o altă trupă din eşalonul trei, Bristol Rovers, s-a calificat între ultimele 8, 1-0 cu Southampton, din Championship, Rickie Lambert marcând chiar la împlinirea a 26 de ani. Bristol Rovers, „Piraţii”, pentru prima oară în sferturi după 50 de ani! Cardiff City, 2-0 cu Wolves, Jimmy Floyd Hasselbaink marcând cu stângul, „covrig” la vinclu, este pentru întâia oară în antepenultima fază a competiţiei din 1927 încoace, când chiar câştiga finala, 1-0 cu Arsenal. Avea să fie pentru singura dată când un club non-englez, galez în acest caz, cucerea Cupa Angliei… West Brom, 5-0 la Coventry, e şi ea în sferturi, în meciul turului V, seara, Man United calificându-se la pas, un şocant 4-0 cu Arsenal, Rooney deschizând scorul, Fletcher reuşind o dublă iar Nani făcând 3-0 la pauză. Chelsea şi Man U, finalistele de anul trecut, momentan singurele prim-divizionare în sferturi. În rest, West Brom, Cardiff şi Barnsley din Championship iar Rovers din liga a treia…

Pentru conformitate, Barnsley a câştigat pe Anfield cu Luke Steele – Bobby Hassell, Stephen Foster, Rob Kozluk (Marciano Van Homoel, olandez), Martin Devaney – Daniel Nardiello (împrumutat de la QPR; Kayode Odejayi, nigerian), Diego Leon (spaniol; Jamal Campbell-Rice, 24, jamaican), Anderson Silva de Franca (brazilian, 25 ani, împrumutat de la Everton), Dennis Souza (brazilian) – Istvan Ferenczi (maghiar), Brian Howard.

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: