De la sandwichuri la Stockholm

Sven Goran Eriksson, managerul lui ManCity 

Îl ştiu de Manuel. Am avut ocazia să-l cunosc acum câţiva ani, cu prilejul unui meci de campionat în Londra, Arsenal – Manchester City. Pe când „azuriii” erau învinşi la Highbury cu 3-1, Manuel, bucătarul lui City, era la cumpărături în alimentară, umplând coşul cât pentru 23 de suflete. L-am însoţit şi mi-a povestit una alta, despre fosta câştigătoare a Cupei Cupelor.

Manuel e un sexagenar portughez stabilit de câteva decenii în Albion şi care prepara mâncarea într-un restaurant din apropierea oraşului Manchester, frecventat de echipele oaspete deplasate în zona conurbaţiei. Într-o bună zi, Manuel a fost abordat în legătură cu un post devenit vacant la cârma cantinei de la Carrington, complexul de antrenament al lui City. I-a priit oferta, gatind peste săptămână, la sesiunile de pregătire ale lui City, şi însoţind echipa în deplasări. Prepararea sandwichurilor de drum devenise specialitatea sa. A pornit la drum în perioada cu Joe Royle la cârma echipei.

L-am cunoscut în gestiunea lui Kevin Keegan, când City a renăscut din liga secundă şi n-a dus-o chiar rău nici în elită. Însă Manuel se poate considera extrem de inspirat să nu fi renunţat la post în favoarea unei retrageri la pensie, cam pe când Stuart Pearce era şi el poftit la plimbare, continuând în schimb şi întâmpinându-i într-o bună zi la Eastlands, anul trecut, în vară, pe Thaksin Shinawatra, noul preşedinte al clubului, şi Sven Goran Eriksson, reputatul manager suedez.

Thailandezul Shinawatra, poreclit şi apelat cu Sinatra la City, pentru evitarea complicaţiilor lingvistice, este extrem de iubit în club, în ciuda controverselor din jurul carierei sale politice. Şi-a atras simpatii nu doar pentru zecile de milioane pompate la Eastlands. Pe măsură, ba chiar mai mult, Eriksson e adorat la City, deopotrivă de jucători, staff şi suporteri. Antrenorul scandinav are o aură cu totul şi cu totul specială iar atitudinea sa se răsfrânge asupra performanţelor şi atmosferei de la revelaţia actualei ediţii în Premier League.

Eriksson este înconjurat de un anturaj consistent, compus din purtători de cuvânt, experţi în relaţii publice, un fotograf personal şi bodyguarzi. Însă Eriksson nu uită pe nimeni. După victoria la Man United, conform celor din anturajul clubului, Eriksson ar fi fost mai bucuros şi jovial ca niciodată. În fond, realizase „dubla” în dauna lui Sir Alex Ferguson şi a rivalei locale United, şi asta tocmai pe Old Trafford, la comemorarea găzduită de „Diavolii roşii” şi, să nu uităm, după o serie cu şchiopăituri a lui Elano şi compania.

Recent, cândva înaintea derbyului de pe Old Trafford, de la un simplu „Cum merg lucrurile?” urmat de „Ai fost vreodată la Stockholm?”, Eriksson l-a sfătuit pe Manuel că ar fi cazul să viziteze capitala Suediei. Şi nu oricum. Antrenorul suedez a achitat costul integral al excursiei lui Manuel, însoţit de soţie, incluzând biletele de avion şi şederea la un hotel rasat din centrul Stockholmului. Oaspete pentru un weekend. Manuel s-a întors încântat dintr-un sejur plăcut, ocazie unică, apreciind cu atât mai mult gestul suedezului cu cât preţurile din capitala Suediei i s-au părut mai mari chiar şi decât cele londoneze. Despre cele londoneze ştia nu doar de la plimbarea noastră la cumpărături, pentru prepararea sandwichurilor. Acum caută nişte vinuri speciale portugheze, simbol al unei frumoase amiciţii. Manchester City pare a fi o familie model. Nu-i de mirare în atare condiţii că tânărul star Micah Richards a preferat înnoirea contractului la Eastlands, în locul unei pribegii ca a lui Shaun Wright-Phillips. De la „Sinatra” şi până la bucătar, o echipă care ar putea sfârşi în mai pe un loc de eurocupe…   

Anunțuri

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: