Nu vă stric duminica

Nu e vrăjeală. E la cererea cititorilor. O prietenă mi-a scris, pe bună dreptate… „păcat că e atât de puţin„. Se referea la subiectele extrasportive. Aşa că voi publica din cand in cand câte un gând, altceva… 

Un subiect ce l-am găsit navigând worldwideweb. Pip Starr, un producător de documentare video şi activist de mediu din Melbourne, Australia, s-a sinucis într-o marţi, acum două săptămâni.  Altfel atrăgea însă atenţia oraşul de la Antipozi, cu ştiri ce făceau înconjurul globului, în acea zi de marţi: sferturile de finală ale Australian Open.

Pip îşi dedicase ani buni din viaţă întru atragerea atenţiei publicului către diverse probleme sociale majore. Era în curs, sub titlul „The first wave„, sau „Primul val”, o producţie video legată de soarta locuitorilor unui atol din Oceanul Pacific, care, datorită creşterii nivelului apelor rezultată din poluarea produsă de ţările industrializate, vor deveni în acest an primii refugiaţi de tip ecologic din istoria modernă a omenirii.

Arhipelagul Carteret a constat din 7 insuliţe, rămase şase în urma unui bombardament din cel de-al doilea război mondial, care au devenit din nou şapte când creşterea nivelului apelor a împărţit atolul Huene în două. În ultimii ani, oceanul a mâncat plajele Cartereţilor, a distrus recoltele, a înghiţit casele şi grădinile de legume ale băştinaşilor iar malaria a lovit în plin. Invadaţi de ape şi hrănindu-se doar cu peşte şi nucă de cocos, localnicii s-au simţit în voia sorţii, întrebându-se dacă nu cumva paradisul natural în care şi-au dus viaţa, generaţie de generaţie, a fost de fapt doar un blestem mascat.

Pip Starr, pe lângă înregistrările video şi fotografiile de pe insule, a notat spusele localnicilor, care s-au referit la intensificarea şi creşterea substanţială a furtunilor şi vânturilor puternice din ultimii ani. „Primul val”, producţia sa, s-ar fi conturat în acest an cu înregistrarea video a transportării refugiaţilor din atoluri pe insula principală, Bougainville, parte a Papua Noua Guinee. De pe siteul lui Pip, http://www.starr.tv putem afla că numele de proiect al refugierii este Tulele Peisa şi va fi condus de Ursula Rakova, o localnică militantă ecologistă.

În baza documentării sale şi a interviurilor cu cercetători, Pip a concluzionat că industrializarea şi acţiunile oamenilor stau neîndoielnic la baza creşterii nivelului apelor oceanice şi implicit la inundarea insulelor Carteret. Pip Starr a încercat să atragă atenţia oamenilor în privinţa sorţii unei comunităţi restrânse şi să-şi conştientizeze cititorii relativ la repercursiunile asupra mediului înconjurător a opţiunilor vieţii noastre de zi cu zi. Pip Starr a ales să plece dintre oameni. Poate neştiut de miliarde, deşi cu o contribuţie semnificativă în felul ei întru mai binele omenirii. Cine-i va sfârşi oare proiectul şi ce se va alege de Cartereţi? Măcar şi-o firimitură, acolo, în fundul sufletului, şi-ar trebui să ne pese… Mai ales în clipa când poate punem mâna în supermarket pe un produs oceanic pescuit şi transportat de la mii de kilometri distanţă. Poluare.

Anunțuri

Etichete: , , ,

2 răspunsuri to “Nu vă stric duminica”

  1. Regele Fotbal Says:

    Blogul asta ar trebui adaugat langa Novopress si Altermedia. Ce preocupari interesante are Misu Comsulea…

  2. dil okullari Says:

    do you know any information about this in english?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: