Eşti fan Liverpool şi ai 5.000 de lire?

Mi s-a tocit buricul degetelor şi mi s-a lungit faţa de cât m-am tot referit cam de la desantul lui Abramovich în 2003 la influenţa deseori malefică a insinuării în fotbal a unor investitori puşi pe cumpărat cluburi doar ca o simplă afacere şi nimic mai mult. Experienţa total nefericită avută de Poli cu Claudio Zambon m-a făcut sceptic în privinţa unor asemenea preluări şi am rumegat mai multe aspecte decât doar să aplaud acele multe zerouri promise în investiţii.

Or fi reuşit ei săptămâna trecută să refinanţeze îmrumutul cu care acaparau clubul Liverpool în februarie 2007, însă George Gillett Jr. şi Tom Hicks nu mai sunt pe placul fanilor „Cormoranilor”, care au aflat atât despre suma ridicată a dobânzii anuale, 30 de milioane de lire sterline, cât şi de încercarea nord-americanilor, în spatele uşilor închise, de a-l aduce la Anfield Road pe Jurgen Klinsmann, în locul lui Rafael Benitez. Or fi investitorii buni negociatori cu băncile dar nu au prins nici spiritul locului, nici al jocului. Liverpool, multipla campioană a Europei şi cea mai aureolată grupare pe plan intern, e îndatorată până în gât în urma preluării clubului de către cuplul afaceriştilor de peste Atlantic, şi fanii spumegă.

Joi 31 ianuarie, de la ora locală 5, „Share Liverpool FC”, un grup al suporterilor, anunţă oficial o iniţiativă de cumpărare a clubului într-o schemă adresată unui număr de 100.000 de fani ai „Cormoranilor” care sunt dispuşi să investească 5.000 lire, cu scopul de a achita 500 milioane lire pentru preluarea grupării de la nord-americani şi construirea unui nou stadion.

În fruntea organizaţiei este Rogan Taylor, director al Football Industry Group la Universitatea din Liverpool şi totodată membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Suporterilor de Fotbal, înfiinţată după tragedia de la Heysel. Mai mult însă, Taylor este un mare fan Liverpool, abonat sezonier cu locul său în celebra peluză Kop, de unde asistă de peste 4 decenii la succesele „Roşilor”: „Este timpul să oferim soluţii diferite fanilor şi îngrijorării lor crescute în privinţa formelor de proprietate apărute recent la marile noastre cluburi”.

Alternativa oferită de Taylor şi „Share Liverpool FC” este o cooperativă a suporterilor care să preia clubul în baza unei scheme cu membri acţionari pe modelul Barcelonei. Dacă fani ai „Diavolilor roşii” alienaţi de sosirea clanului Glazer la Old Trafford au decis în semn de protest să creeze propriul lor club, FC United of Manchester, în schimb la Liverpool se încearcă preluarea propriului club, o mutare uriaşă luând în considerare gabaritul fruntaşei în Premier League.

Iniţiatorii au creat peste noapte siteul www.shareliverpoolfc.com care e lansat oficial la ora 5, în echipa lui Taylor figurând şi un fost director de comunicaţii la Premier League, Phil French, actualmente şef executiv al Supporters Direct, o organizaţie sprijinită inclusiv de guvernul britanic întru susţinerea grupurilor de suporteri care doresc să se implice în conducerea cluburilor lor.  

Dacă lansarea lui „Share Liverpool FC” va avea finalitate, ar putea rebalansa raportul de forţe în fotbalul englez de top între noii proprietari şi marea masă a fanilor. Cert este că între Gillett şi Hicks pe de-o parte şi suporterii lui Liverpool pe de alta, ruptura s-a lărgit şi adâncit brusc. De urmărit reacţia proprietarilor la intenţiile fanilor. 

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: