Beckham nu! Pearce şi un jucător „de pub”, da.

Fabio Capello a mutat magistral, cooptându-l pe selecţionerul reprezentativei de tineret a Angliei, Stuart Pearce, în stafful tehnic al naţionalei mari. Un antrenor în plus nu strică. Iar un antrenor englez, unicul în componenţa exclusiv italiană, e cu atât mai preţios, şi nu doar din raţiuni diplomatice.

„A înţeles exact la ce tind şi cum lucrez” s-a referit Capello la Pearce şi s-ar putea ca pentru prima dată structura under-21 a Albionului să fie luată cu adevărat în calcul ca o reală anticameră a naţionalei mari, după ce nume grele „săriseră” sau fugiseră peste ani de convocarea la tineret.

Deşi rolul lui Pearce ar putea fi marginal la seniori, urmând a li se alătura italienilor după jocul tineretului Angliei cu Irlanda, de marţea viitoare, inclusiv pentru ultimul amical al primăverii, la Paris, cu Franţa, în schimb fostul fundaş stânga al insularilor ar putea deveni proeminent în consultarea cu Capello în privinţa numeroşilor potenţiali tineri de perspectivă, ambele echipe având de beneficiat de pe urma conlucrării.

Aşadar, ceva mai mult decât o numire ţinând de diplomaţie. Luându-l pe londonezul Pearce în echipa sa, Capello şi-a câştigat instantaneu mulţi prieteni, răspunzând în mod practic întrebării ridicate înaintea numirii sale: va lucra oare cu un antrenor de-al locului?

Numindu-l pe Pearce în staff miercuri, în preziua anunţării lotului lărgit de 30 de jucători pentru amicalul cu Elveţia, şi care va fi definitivat şi redus la 23 sâmbătă seară la ora 7, Capello a ameliorat oarecum presiunea şi interesul iscat în jurul lui David Beckham. Va fi oare cooptat în lot, pentru a-şi câştiga selecţia centenară în tricoul Angliei? Dezbateri aprinse.

Anglia s-a întors practic în ultimele zile la momentul numirii precedentului selecţioner, Steve McClaren, când suficient interes a fost iscat de aceeaşi controversă: continuăm cu Beckham sau întoarcem foaia şi privim doar spre viitor? Comparativ însă, momentul actual e mult mai încins, datorită prezenţei lui Beckham la „borna” de 99 de selecţii.

Graham Taylor, selecţioner al Angliei din 1990 în 1994, a declarat că s-ar opune acordării celei de-a o suta prezenţe lui Beckham dacă mijlocaşul n-ar figura în planurile de viitor ale lui Capello. Henry Winter, corespondentul şef al The Daily Telegraph, a rostit şi el un nu în cazul lui Beckham, foşti jucători ca Alan Hansen, acum analist pe BBC, Alan Smith, Bob Wilson sau antrenorul Don Howe, cândva în corpul tehnic al Angliei, opinând în schimb că şeptarul şi-ar merita selecţia centenară. Unii sugerând să fie utilizat spre finalul amicalului, într-un frumos la revedere, după care Anglia să privească doar înainte, alţii, ca Howe, alegându-l chiar în 11-le său de start.

La cum a manevrat până acum, şi la stabilirea ţintarului grupei preliminare, şi la găsirea amicalului din Germania, şi la cooptarea lui Stuart Pearce, Capello s-a dovedit extrem de inspirat, abil şi înţelept. McClaren pornea la drum referindu-se la neincluderea lui Beckham drept evoluţie şi nu revoluţie, cu convingerea că ar avea înlocuitori mai buni decât mijlocaşul pe-atunci la Real Madrid, şi nu neapărat pentru că şeptarul n-ar mai fi corespuns cerinţelor. La polul opus, anunţând un lot lărgit fără David Beckham, Capello şi-a exprimat rezervele în privinţa nivelului pregătirii fizice şi a lipsei „meciurilor în picioare” pentru fostul său elev madrilen.

Demn de salutat, Football Association n-a făcut nici cea mai mică presiune, de ordin sentimental sau comercial, pentru a-l influenţa pe Capello în privinţa selecţionării lui Beckham. Potenţiale distincţii sau festivităţi centenare au fost puse momentan la rece. În 1988, acum două decenii, portarul Peter Shilton devenea al patrulea şi ultimul selecţionabil intrat în clubul jucătorilor cu 100 de meciuri la naţională, urmându-i pe Billy Wright Sir Bobby Charlton şi Sir Bobby Moore.

Beckham, care n-a mai jucat pentru LA Galaxy din 21 octombrie, s-a antrenat recent cu Arsenal şi s-a declarat a fi la fel de pregătit pentru convocare ca în orice altă ocazie. Cu el intrat la pauză în teren, în ultimul său joc oficial, în noiembrie, Anglia a revenit de la 0-2 la 2-2 cu Croaţia, cedând finalmente.

Dacă Beckham nu e, în schimb marea surpriză se numeşte Curtis Davis, un longilin fundaş central de 22 de ani, trecut de la Luton Town la West Brom, şi acum la Aston Villa Birmingham, pentru care, într-una din primele sale apariţii, a avut o evoluţie aidoma unui jucător de pub, conform propriei sale mărturisiri publice. În apărare figurează şi Jonatan Woodgate, tocmai trecut de la Middlesbrough, unde revenea de la Real Madrid, la Tottenham. Cooptându-l pe Davis dar nu şi pe alde Campbell, Phil Neville ori Beckham, Capello pare a da momentan credit tinerilor. Timpul e de partea sa, poate experimenta.

La capitolul portari, Carson, eroul negativ cu Croaţia, James, veteranul lui Portsmouth, şi Kirkland, oarecum o surpriză, de la Wigan. La mijloc, pe dreapta nu e nici Aaron Lennon, lăsat lui Pearce la tineret pentru jocul cu Irlanda, deci un duel în doi pe post, între Shaun Wright-Phillips şi David Bentley. Jenas, renăscut sub Juande Ramos la Spurs, figurează între cei 30, cu aripile stânga Downing şi Ashley Young convocate la rândul lor. Atacul, cu Agbonlahor, tânărul lui Villa, Owen, Rooney, Heskey şi Crouch dar nu şi unii ca Defoe sau Andy Johnson, asta apropo de speculaţiile presei engleze.

Care vor fi cei 23 pentru Elveţia? Iar apoi, cei 11 din teren? Fabio ştie ce face. Dintotdeauna mi-a plăcut stilul lui George Graham, un riguros pe croiul lui Capello, şi mai ales cum era aprobat de fanii Arsenalului… „George knows”. George ştie. Aşa şi cu Fabio. 

Anunțuri

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: