Premieră în optimile Cupei: doar 6 prim-divizionare…

Ray Wilkins şi Jimmy Case, jucători ai lui Manchester United respectiv Liverpool care au dat piept în finala Cupei Angliei din 1977, câştigată de United, au efectuat luni la prânz, la sediul Football Association din Soho Square, tragerea la sorţi a meciurilor din optimile de finală ale FA Cup, din 16-17 februarie. Ei nu le-au cruţat pe cele mai aureolate cluburi în Cupa Angliei, Manchester United şi Arsenal, care deţin capul de afiş al turului următor, cu jocul programat la Old Trafford duminică 17 februarie. „Diavolii roşii” au cele mai multe trofee, 11, iar „Tunarii” zece. United a ajuns de cele mai multe ori în finală, în 18 rânduri, iar Arsenal de 17 ori.

Este pentru prima dată în istoria competiţiei ca doar şase cluburi din prima ligă să se fi calificat în turul V. Alte două cluburi din Premier League, Manchester City şi Derby, au fost eliminate în weekend de divizionare secunde, al căror număr în optimi va fi majoritar: opt. Sheffield United şi Preston North End, deşi cu evoluţii modeste în Coca Cola Championship, s-au calificat în dauna unor cluburi preluate în acest sezon de investitori din Thailanda respectiv Statele Unite. De unde că banii nu aduc neapărat şi succesul instantaneu.

Mai mult, patru dintre cele 6 cluburi din Premier League rămase în cursă sunt aceleaşi „mari” ce alcătuiesc aşa-zisul careu de aşi, şi anume deşinătoarea trofeului, Chelsea, finalista Man United, Arsenal şi Liverpool, grupări ce au dominat de asemenea manieră competiţia eliminatorie încât doar în trei cazuri în ultimii 20 de ani s-a întâmplat ca alte formaţii să câştige trofeul. Wimbledon, în 1988, 1-0 cu Liverpool, Tottenham Hotspur, în 1991, şi Everton, 1-0 în finala cu Manchester United din 1995.

Se poate specula aşadar că, deşi una dintre United sau Arsenal va fi eliminată înaintea sferturilor, există probabilitatea ca un club mare să păstreze tradiţia. Aşa cum a ştirbit puţin şi din importanţa echipei reprezentative, Premier League a acaparat în asemenea măsură interesul şi eforturile competitoarelor, încât Cupa Angliei se vede privată de prezenţa în fazele sale finale a cluburilor care fie trag din răsputeri să penetreze consolidatul „careu al celor patru mari” fie luptă pentru supravieţuire. Doar pretendentele la titlu, plus Portsmouth şi Middlesbrough, sunt un grup prea restrâns în optimi relativ la pretenţiile elitei.

În schimb Coca Cola Championship are opt reprezentante, adică jumătate din numărul echipelor rămase în cursă, Sheffield United eliminând-o pe Manchester City iar Preston North End, cu probleme în liga a doua, câştigând cu 4-1 la Derby. Apropo de Derby County, s-a văzut că echipele care la mijlocul săptămânii trecute au depus eforturi susţinute, până la lovituri de departajare, pentru a câştiga rejucările meciurilor din turul IV, au capotat peste alte trei zile.

Remarcabil este şi faptul că 16-imile n-au avut parte de nici o remiză în disputele din weekend, fiind pentru doar a treia oară în această fază a competiţiei să nu fie necesare rejucările. Precedentele datează din 1894 şi 1957. Cu atât mai remarcabil cu cât în turul III fusese puzderie de rejucări… 12.

Man United – Arsenal are istoria sa recentă în Cupa Angliei. Prima finală decisă la lovituri de departajare, în 2005, la Cardiff, „Tunarii” având câştig de cauză cu 5-4 deşi United dominase copios cele 120 de minute, încheiate alb. Şi ultima dată când Arsenal a câştigat la Old Trafford, în acelaşi tur V, din 2003. Altfel, ar trebui să dăm timpul înapoi până la finala din 1979, câştigată tot de londonezi, 3-2. E puţin nedrept pentru United, care şi în tururile precedente a dat de cluburi din Premier League, eliminându-le pe Aston Villa şi Tottenham.

În contrast, ca şi în ultimele ediţii, Chelsea pare a fi norocoasă la tragerea la sorţi, acum urmând să joace acasă cu Huddersfield Town, din liga a treia, de fapt cea mai slab clasată grupare rămasă în competiţie. Între războaie, şi încă de şase ori, Huddersfield ajungea până în finală, câştigând însă doar una, contra lui Preston, 1-0 în 1922.  

Optimile Cupei Angliei (16-17 februarie): Bristol Rovers (liga a treia) – Southampton (2) , Cardiff (2) – Wolverhampton (2) , Sheffield United (2) – Middlesbrough , Liverpool – Barnsley (2) , Man United – Arsenal , Preston (2) – Portsmouth , Coventry (2) – West Bromwich (2) , Chelsea – Huddersfield (2).  

  

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: