Diţă se aliniază din nou la Londra

În inima Londrei, la capătul aceleiaşi străzi Bow pe care se află şi Opera Regală, deasupra intrării pe colţ în magazinul London Marathon Store afişajul electronic cu leduri roşii indică timpul rămas până la startul viitoarei ediţii a Flora London Marathon. Cu fiecare secundă scursă, cronometrul „merge” înapoi. Acum ar mai fi două luni, 27 de zile, plus câteva ore, minute şi secunde. În 13 aprilie, la ora 9, cronometrul magazinului de specialitate dedicat întrecerilor de maraton va sări brusc de la zero pe toată linia la 12 luni.

Pe-atunci se va lansa în cursă şi Constantina Tomescu-Diţă, care a fost enumerată ieri printre pretendentele la locurile fruntaşe cu ocazia anunţului oficial făcut de organizatori în privinţa participantelor aliniate la startul din 2008. Săptămâna viitoare, la 23 ianuarie, gorjeanca din Turburea va împlini 38 de ani, numărându-se între veteranele întrecerii. Rămâne de văzut dacă diferenţa de vârstă faţă de englezoaica Paula Radcliffe şi etiopianca Gete Wami, care au 33 de ani şi au alergat cap la cap până pe ultimii doi kilometri ai maratonului oraşului New York, din noiembrie, va constitui un handicap insurmontabil pentru româncă.

Ca şi în oraşul nord-american, unde Radcliffe s-a desprins finalmente în câştigătoare, britanica şi Wami par a se lupta pentru întâietate şi la Londra. Wami, care cu patru săptămâni înaintea maratonului din New York cucerise proba similară la Berlin, într-o zi marcată de noul record mondial stabilit în capitala Germaniei de etiopianul Haile Gebrselassie, cu 2.04.26, ar putea însă avea în aprilie resurse suficiente pentru a o contracara pe favorita gazdelor până pe porţiunea finală de pe The Mall, unde vor încheia alergând dinspre Buckingham Palace.  

Cert este că Radcliffe, care se antrenează supervizată de soţul ei, Gary Lough, ţinteşte aurul olimpic care i-a scăpat printre degete într-un copleşitor abandon în căldura Atenei, în 2004. Englezoaica nu vrea să rateze şi la Beijing şi este de aşteptat ca luna aprilie s-o prindă deja în mare formă, la Londra. Anul trecut, la puţine luni după naşterea fetiţei, Isla, Radcliffe n-a participat la maratonul Londrei, fapt de care a profitat chinezoaica Chunxiu Zhou, învingătoare în 2.20.38. Asiatica a fost secondată de Wami, cu Constantina Tomescu-Diţă sosind a treia, în 2.23.55. Diţă, care slăbise ritmul la mijlocul cursei, a încheiat prima la categoria sa de vârstă, 35-40 de ani.

Singurul maraton al Londrei pe care Diţă ar vrea poate să-l şteargă din memorie e cel din 2006, când încheia a şaptea, în 2.27.51. Cele mai frumoase amintiri s-ar putea lega de participarea precedentă, din 2005. Atunci, românca a venit a doua, cu cel mai bun timp al ei la Londra, 2.22.50, într-o cursă rămasă celebră pentru pauza „de uşurare” în drumul mare a învingătoarei Radcliffe. Probabil ar fi încheiat şi mai rapid decât 2.17.42. Dar 2005 în general a fost anul de vârf al oltencei. În 1 octombrie, la Edmonton, cucerea Campionatul Mondial de semimaraton, în 1.09.17, iar în 9 octombrie, la Chicago, stabilea la 2.21.30 recordul personal în cursa de maraton.

Am fost pe marginea traseului maratonului londonez, în puhoiul uman, la ediţia sa din 2004. La început doar a mijgurat, spre final s-au rupt norii. A fost duminica în care Diţă s-a aflat poate cel mai aproape de triumf. S-a desprins la mijlocul cursei, alungind un avans la un moment dat chiar de peste o sută de metri. La Tower Bridge, coborând de pe pod, am remarcat-o în frunte. Apoi, mutându-mă, pe o pasarelă de deasupra promenadei Embankment, am regăsit-o a doua, având să aflu că Margaret Okayo, din Kenya, o depăşise la treisfertul cursei. Şi ce mai ploua… Până la urmă, africanca a învins iar Diţă a fost luată pe final şi de rusoaica Lyudmila Petrova, încheind în 2.26.57, pe locul trei.

În 2003, ediţie în care Radcliffe a stabilit încă recordul feminin al traseului, în 2.15.25, Diţă a încheiat a şasea, în 2.23.43. Cu alte cuvinte, cu excepţia prezenţei din 2006, Diţă a fost mereu în topul primelor şase. Dacă nu le-am socoti pe Radcliffe şi Wame, care s-ar putea desprinde pentru primele două locuri, Diţă le-ar mai avea în retrovizor pe etiopianca Adere sau pe rusoaica Zakharova.

Cât despre Radcliffe, învingătoare în 2002, 2003 şi 2005, ea ar putea egala recordul londonez de patru succese al norvegiencei Ingrid Kristiansen. O cursă care debuta în 29 martie 1981 a devenit într-atât de populară încât 46.500 participanţi vor tropăi pe caldarâmul londonez în 13 aprilie. Printre ei, o româncă din elita întrecerii. Anul trecut, comunitatea românilor londonezi a fost reprezentată de o entuziastă galerie cu steaguri. „Hai Constantina!” Anul acesta, la 38 de ani, românca are nevoie de şi mai multe încurajări, într-un an olimpic în care toţi atleţii se vor a atinge piscul performanţei.

Este o ocazie rară să te aliniezi la startul unei curse ca Flora London Marathon şi este foarte onorant să fi la start cu elita mondială. Deşi aş fi avut şansa unui loc la start, prin clubul meu, Serpentine RC, care va fi consistent reprezentat, rămân fidel înscrierii în maratoane sau semimaratoane cu o participare mai restrânsă. Fiecare weekend din an e marcat în calendarul competiţional. Ai de unde alege. Elita porneşte dintr-un ţarc separat, deliminat de grosul plutonului. Însă în curse ca Londra de exemplu, restul nu are nici aer, nici unde să calce, în îngrămădeala primilor kilometri.  

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: