Despre Timişoara pe BBC

„From our own correspondents” este o populară emisiune radiofonică găzduită de BBC Radio 4 la finele săptămânii. Recent, într-o sâmbătă, timişorenilor care au ascultat „De la corespondenţii noştri” le-a crescut probabil inima de bucurie. A fost un reportaj de câteva minute dar care a creionat în culori luminoase Timişoara istorică, pe care o ştim cu toţii, şi Timişoara zilelor noastre, care se metamorfozează pe zi ce trece, şi în bine, cum a remarcat corespondentul englez. Trimisul postului a folosit adjectivul „pretty”, adică „drăguţ”, referindu-se la oraşul vechi şi zona centrală a urbei, şi a remarcat creşterea economică, subliniind că primarul Gheorghe Ciuhandu tocmai revenise dintr-o vizită în Banatul Sârbesc, unde încercase să clădească punţi pentru atragerea de capital uman în Timişoara. „Rata şomajului este sub 2% şi Timişoara duce lipsă doar de forţă de muncă” a fost caracterizarea din reportaj, care l-a citat pe Ciuhandu punându-şi speranţele şi în reîntoarcerea din străinătate a unor români emigraţi. Reportajul a lăsat de înţeles că situaţia în zona rurală din vestul ţării nu este însă la fel de roză, investitorii în agricultură fiind la mare căutare.

Comparativ cu tenta aducând a sperietoare referitoare la recentul influx din zona central-estic europeană în Regatul Unit, şi care e zugrăvită în puseuri în presa insulară, reportajul „De la corespondenţii noştri” a surprins în schimb prin echilibru şi echidistanţă. Aşadar România văzuta prin ochi vestici între graniţele sale e mai „drăguţă” decât cea portretizată prin chipul „emigrantului economic”. Până la un punct, dacă e să ne referim la ultimul episod al reportajelor de călătorie realizate de celebrul Michael Palin, şi care sub titlul „Noua Europă” a spicuit, când a venit vorba de România, contraste menite tocmai a şoca. Vorba unei amice, sărindu-ne în ochi înregistrarea reportajului, pe un raft al celebrei librării cu tematică geografică din West End, Stanfords: „Aveam o stimă deosebită pentru Palin şi reportajele sale dar ce rău i-am făcut oare?!”

Timişoara în schimb stă bine… 

Şi dacă tot am amintit de Stanfords, unde hărţile tuturor zonelor de pe glob sunt la putere… Cele cu Transilvania, rutiere sau destinate traseelor turistice, printre care una cu numele Secuimea, cu toate tipărite în Ungaria, conţin detaliat şi cu minuţiozitate varianta trilingvă a denumirii aşezărilor. Româno-maghiaro-germană. Astfel ne reamintim că Braşovul s-a numit şi Kronstadt înainte de a fi încovoit de Oraşul Stalin iar dacă vrem să dăm fuga până la Salzburg, ne putem repezi la… Ocna Sibiului.  

Reclame

Etichete: , ,

Un răspuns to “Despre Timişoara pe BBC”

  1. Ovidiu Forai Says:

    Intr-adevar, Timisoara sta bine. Toti colegii nostri din Germania care vin aici au numai cuvinte de lauda despre oras. In decembrie 2007, ne-a plecat un expat, care a stat un an si jumatate la noi in firma si care prinsese tare drag de Timisoara. Eu, unul, ma plimb deseori prin centru si le multumesc in gand austriecilor ca si-au facut drum pe aici, acum aproape 300 de ani, si ca ne-au lasat o Piata a Unirii care poate sta la loc de cinste in orice „competitie” cu alte scuaruri baroce din Europa centrala.
    Problema in Timisoara nu sunt cladirile, ci oamenii. Oamenii, care nu au grija de ce au facut si fac altii, care distrug, fac mizerie, galagie si ii deranjeaza pe altii. Dar, cu siguranta, asta e alta poveste, mai mare, mai trista si mai generala… Cu petele amintite, orasul s-a dezvoltat si se dezvolta in continuare. Usor fara cap, dar se dezvolta. De pilda, acum si-au dat seama mai-marii de la regia de transport ca in cartierele noi de vile de la marginea urbei nu exista mijloace de transport in comun si, mai rau, nu prea exista posibilitate de amenajare a unor trasee, stradutele dintre vile fiind inguste inca din proiect. Asta e numai un exemplu, pentru ca daca ar fi sa ma opresc asupra transportului in comun general, pe care il folosesc cu asiduitate, m-ar apuca durerea de cap si e prea devreme.
    Ai facut o treaba buna, Misu, ma bucur pentru tine. Bravo! Mai povestim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: