Allardyce pe liber

N-au trecut decât nouă zile din anul 2008 şi sarabanda punerii pe liber a antrenorilor din Premier League a reînceput. Învins în trei meciuri de campionat de la Crăciun încoace şi doar cu o remiză albă smulsă în Cupa Angliei pe terenul divizionarei secunde Stoke City, Sam Allardyce a fost demis de la cârma lui Newcastle United, pe care o preluase în vară. Înlăturarea sa părea de ceva vreme doar o chestiune de timp.

Se poate spune că managerii din fotbalul englez sunt prea expuşi nerăbdării conducătorilor şi suporterilor. Însă, în cazul lui Allardyce, mulţi sunt cei care nu-i plâng de milă. În primul rând, antrenorul nu-şi atrăsese simpatii în ultimii ani ai şederii sale la Bolton Wanderers, mai ales datorită jocului cu mingi lungi şi uneori agresiv, intimidant, cu care dăduse bătăi de cap unor echipe mai aşezate ca Arsenal sau Chelsea, dar şi în urma unor înţepături prin presă, în general cu antrenori străini ca Wanger, Benitez şi Mourinho. Oarecum agresivă a fost şi maniera în care Allardyce s-a autopropus pentru postul de selecţioner al Angliei, pe când Football Association alerga după Scolari şi se alegea cu McClaren. „Big Sam”, cum a fost poreclit datorită staturii sale, rămâne celebru prin cartuşul la adresa managerilor cluburilor de top din Albion: „Trebuie să te cheme Allarducci pentru a primi postul unei echipe de frunte”.

Ei bine, ambiţiile lui Allardyce şi-au găsit contur vara trecută, când Newcastle United, în continuare considerat un club de prim-plan în insulă, în ciuda absenţei unor trofee recente în palmares, l-a angajat într-o iniţiativă cu bătaie lungă, de a-i readuce pe alb-negri în top. Ceea ce nu reuşiseră în ultimii zece ani Keegan, Gullit, Dalglish, Robson sau Souness, se aştepta de la Allardyce.

Rapid a fost uitat modul în care  Allardyce a schimbat culorile. După un 2-2 cu Bolton la Chelsea, pe cai mari, Allardyce şi-a dat demisia de la cârma lui Wanderers, cu câteva etape înaintea finalului stagiunii trecute, adăugând că-şi ia o vacanţă. Peste câteva zile, semna pentru United. N-au trecut nici opt luni şi bumerangul a lovit. Dar şi Newcastle United ar fi putut intui că nu va avea parte de un mariaj fericit. Anul trecut, când cu scandalul plăţilor ilegale în cazul unor transferuri de jucători, Newcastle United s-a grăbit să-l pună pe liber pe Kevin Bond, unul dintre antrenori, al cărui nume fusese menţionat în documentarul investigativ al celor de la Panorama. Însă şi numele lui Allardyce a fost târât în controversa cu pricina. Necruţătoare cu Bond, Newcastle n-a folosit acelaşi etalon de măsură la numirea lui Allardyce. Mai exact nu Newcastle United, ci Freddie Shepherd, fostul preşedinte, care a fost înlăturat de la club la puţin timp după ce-l adusese pe „Big Sam”.

Allardyce a rezistat cât a rezistat în noul regim, cu miliardarul Mike Ashley în frunte şi avându-l preşedinte pe Chris Mort. Dar odată ce Ashley a tot fost văzut între fani, asistând la jocuri de pe un loc ca oricare altul al tribunei, a fost evident că zilele lui „Big Sam” sunt numărate. Suporterii nu l-au avut din start la inimă, pentru jocul cu mingi lungi şi aerul de detaşare al antrenorului, care parcă n-a vrut să ia pulsul şi să simtă la fel cu localnicii. Cu fanii Geordies. S-ar putea spune că minusurile lui Allardyce au fost rapid deconspirate în trista toamnă petrecută la St. James Park şi că „Big Sam” a primit exact ceea ce merita.

Ca şi ex-selecţionerul McClaren, cu reputaţia şifonată, Allardyce îşi va vedea aproape imposibil visul de a antrena o echipă mare. Cât despre Newcastle United, nerăbdarea suporterilor va fi un permanent handicap pentru noul numit, fie el de exemplu şi Alan Shearer, o legendă a locului.     

Reclame

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: