Un italian despre România

Pescuit din presa scrisă. În tradiţionalul său editorial din pagina rezervată fotbalului continental a suplimentului The Game, publicat lunea de cotidianul londonez The Times, Gabriele Marcotti a informat că „Horia Ivanovici, un prezentator TV român şi editor al Fanatik, un săptămânal de fotbal, este acuzat de solicitare de bani de la jucători şi antrenori în schimbul unor materiale de presă favorabile”. Intitulându-şi editorialul din 31 decembrie 2007 „Daţi-ne un penny pentru gândurile voastre”, Marcotti adaugă că „Piţurcă pretinde că Ivanovici i-a cerut zeci de mii de euro pentru a-i asigura selecţionerului o viaţă uşoară după preluarea cârmei naţionalei României” şi că antrenorul ar fi chemat ca martori zeci de jucători şi alţi tehnicieni pentru a depune mărturie în privinţa solicitărilor financiare ale ziaristului. Este menţionat numele lui Cristian Chivu, care, conform lui Marcotti, ar fi spus că după ce i-a refuzat lui Ivanovici o „contribuţie” de 1.000 euro, acum 5 ani, pe când evolua la Ajax, a fost criticat în scris şi în emisiuni televizate.

Marcotti este un jurnalist apreciat în Anglia, cu contribuţii şi în emisiuni radiofonice interactive, cartea sa în colaborare cu Gianluca Vialli, despre paralele între fotbalul insular şi cel peninsular, din ţara campioanei mondiale, fiind în librăriile Albionului. Dintre atâtea potenţiale subiecte fierbinţi din sportul rege în frigul cumpenei dintre ani, este remarcabil că Marcotti şi-a fixat atenţia asupra fotbalului românesc şi în particular asupra unei teme care ar fi trecut nedetectată de radar în presa străină.

Altceva însă surprinde. Marcotti scrie că „în vreme ce România este poate un caz extrem, situaţia este similară altor naţiuni europene, incluzând Anglia”. Iar în final concluzionează astfel: „Ceea ce înseamnă că nu suntem în aceeaşi barcă – cel puţin momentan – cu România”. Jurnalistul generalizează referindu-se la România. Unii ar fi de părere că „subiectul Ivanovici” este poate un caz extrem. Iar alţi ziarişti români s-ar delimita de generalizarea făcută de Marcotti şi ar spune că nu sunt în aceeaşi luntre cu Ivanovici.

Este oarecum ironic faptul că tocmai mass-media în general, sub etichetarea România, a ieşit cu imaginea şifonată din editorialul cu suport fotografic pe trei coloane, surprinzându-l pe Chivu câştigând un duel aerian pentru Inter Milano într-un amical cu Aston Villa. De-a lungul ultimilor 18 ani, parte a mass-media s-a străduit să demaşte şi înfiereze caracteristici şi practici neprincipiale ale lumii fotbalului românesc, cu cazuri concrete de oficiali, de la arbitri şi până la federali, care n-au făcut cinste jocului.    

Reclame

Etichete: , ,

2 răspunsuri to “Un italian despre România”

 1. Sava Says:

  Misu,

  stii ca noi oricum discutam despre asta. In mare. Adica, despre asa-zisii jurnalisti de fotbal care lauda in prostie pe TOTI jucatorii romani „de afara” si ca aproape ca ne OBLIGAu sa tinem cu respectivele echipe.
  Juca Dortmund parca cu o echipa in Ch. League, echipa la care jucau 1 sau 2 romani. Si ziceau BIVOLII de la protv (un post cretin, de altfel) ca TREBUIE sa tinem cu echipa X!! Incredibil…
  Ca sa nu mai zic de cazul Sahtior, cind toti eram obligati sa tinem cu Lucescu&Co.

  Niciodata nu o sa auzi un comentator sirb care sa tina cu Olympiakos ca acolo joaca Djordjevic si Kovacevic, sau cind la Juve juca Jugovic sau Real cu Mijatovic etc…

  Iar Horia Ivanovici mi se pare oricum un penibil. Si daca cere bani, si daca nu!

  Ideea e ca NU avem oameni ca lumea care sa scrie despre fotbal sau sport in general. Nu la mitici, la prosport si carpeta si fanatik.

  Se mai gasesc citiva baieti foarte tari la Fotbal Vest, cel mai bun saptaminal de sport din Romania!!

  Ciao si bafta!

 2. soulofarunner Says:

  Sava,
  E trist dar adevărat. Din păcate, surprinzător, şi case mai mari uzitează asemenea practici. Doar un exemplu. N-am să uit comentariul în direct al unui post englez la meciul decisiv al Realului în sezonul trecut, pentru câştigarea titlului. Beckham în sus, Beckham în jos. Beckham centrează, Beckham dă cu capul. Echipa lui Beckham. La faima lui, Beckham n-ar mai fi avut nevoie de asemenea periuţe. Culmea ironiei, Real a început să joace cu adevărat şi să fie eficientă abia după ce Capello l-a înlocuit pe Beckham.
  Cât despre ai noştri, vidul întreţinut de presa comunistă încă se răsfrânge asupra reflexelor de atitudine din zilele noastre. În anii 80, în Sportul puteai citi despre sportul internaţional în câteva rânduri înghesuite în ultima pagină. Era un fel de noi şi ei. Şi dacă în 90 s-a plecat practic de la zero în presa sportivă, unele abordări s-au perpetuat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: