Everton, o a doua şansă

„Fratele meu e acolo, în tribună. Sunt abonat sezonier şi i-am făcut o bucurie de sărbători” mi-a spus David, privind ţintă la monitor. S-a dezlegat la limbă odată ce Everton a deschis scorul în jocul cu Arsenal. Până atunci, urmărise intens cursul meciului, strângând pumnii şi scrâşnind din dinţi pentru favoriţi. „Şi i-am promis să-l invit la semifinala Cupei UEFA. Doar să ne calificăm până în penultima fază!”

Suporterul lui Everton mi-a explicat că în 1985 era luat de fratele său la finala Cupei Cupelor, de la Rotterdam, câştigată cu 3-1 de clubul din Liverpool în faţa lui Rapid Viena. „Am fost acolo, în tribună”. Copilul de-atunci speră să-i întoarcă fratelui său favorul şi evoluţiile lui Everton în actuala ediţie a Cupei UEFA îi dau îndreptăţite speranţe.

De la 1-0 la pauză în dauna Arsenalului, Everton însă a intrat în marşarier. Cu Eduardo da Silva debordant, „Tunarii” întorceau rezultatul, câştigând cu 4-1 la Goodison Park. Primele speranţe şi iluzii, şi anume că Everton s-ar apropia cumva de ştacheta impusă de ocupantele podiumului în Premier League, au fost spulberate în acea ultimă etapă de campionat din 2007. Dar „Caramelele” au încasat o uluitoare lovitură şi pe frontul Cupei Angliei, în prima sâmbătă din 2008. Deşi apreciată drept „cel mai bun pariu” la cucerirea FA Cup dintre outsidere, Everton a fost învinsă şi eliminată acasă, la Goodison Park, de Oldham Athletic, din liga a treia. Marile duminicale au publicat pe prima pagină fotografia bucuriei marcatorului unicului gol al „buturugii mici”.

Studiind o imagine de ansamblu, s-a dovedit însă că a fost un asalt în bloc al cluburilor din eşaloane inferioare, alte trei grupări de seama lui Oldham eliminând prim-divizionare iar patru formaţii din Premier League fiind ţinute în şah cu remize şi fiind nevoite să recurgă la rejucările de săptămâna viitoare cu adversare din ligi mici. Doar în alte patru meciuri, trupele din elită s-au impus în faţa unor „buturugi mici”.  

La doar trei zile după eliminarea din Cupa Angliei, Everton s-a deplasat la Londra pentru manşa tur din semifinala Cupei Ligii cu Chelsea. Marţi seară, pe Stamford Bridge, deşi egalase prin Yakubu, Everton s-a văzut învinsă în chiar ultimul minut, fundaşul Joleon Lescott trimiţând mingea în propria poartă. Autogol. 2-1 pentru Chelsea. Dacă eşecul cu Oldham a echivalat cu părăsirea competiţiei, înfrângerea din meciul tur poate fi dată uitării cu un succes şi o calificare în finala de luna viitoare, de pe Wembley. Verdictul, în returul de miercuri 23 ianuarie. O a doua şansă pentru Everton, echipă antrenată de scoţianul David Moyes.

Calificarea în semifinale, după ani şi ani de premature eliminări în competiţiile K.O., administrate printre altele şi de Dinamo Bucureşti, cu un memorabil 5-1, constituie un succes în sine pentru Everton. Cei ce nu uită faptul că Everton este ultima câştigătoare a Cupei Angliei dinafara „careului cu aşi”, 1-0 în finala din 1995 cu Manchester United, i-au dat credit trupei din Liverpool, văzând-o „sus” în actuala ediţie a FA Cup. Oldham i-a frânt surprinzător aripile însă Everton ar putea prelua cu succes rolul formaţiei cu şansa a doua când „carul mare” Chelsea va sosi la Goodison Park. Altfel, vom avea o finală londoneză în Londra, cealaltă semifinală opunându-le pe Arsenal şi Tottenham, rivalele din nordul oraşului. 

Anunțuri

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: